Отчаян ход на Русия. Кого викат на помощ в Украйна

Москва зависи от доброволци за попълване на войските си в Украйна

Отчаян ход на Русия. Кого викат на помощ в Украйна | StandartNews.com

Управата на руските затвори активно търси доброволци, които да се бият във войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на правозащитници.

Заподозрени и обвиняеми са вербувани с обещания, че в замяна властите ще прекратят наказателните производства срещу тях, каза руската активистка за граждански права Олга Романова, базирана в Берлин. Тя посочи примери от центрове за задържане на хора, очакващи съдебен процес. „Но мисля, че това е започнало навсякъде“, заяви във Фейсбук Романова, която е специалист по правата на затворниците в Русия.

Москва зависи от доброволци за попълване на войските си в Украйна, тъй като не е въведена обща задължителна военна служба.

Фактът, че на много места длъжностни лица поставят улични реклами за набиране на желаещи да се бият в Украйна, може би говори за недостиг от войници. Градове и региони в момента формират свои батальони.

В руската съдебна система почти всички наказателни преследвания завършват с осъдителна присъда, което значи, че на заподозрените и обвиняемите, изглежда, се дава избор между това да отидат да се сражават или да влязат в затвора, отбелязва ДПА.

Владимир Осечкин, основател на проекта Gulaga.net, създаден за борба с насилието в руските затвори, потвърди, че в затворите върви  вербуване за армията. Осечкин, който живее в изгнание във Франция, каза, че има признаци за подобни практики в Санкт Петербург, Рязан, Твер и Брянск.

Руски медии съобщават за търсене на доброволци в наказателните колонии в Русия от юли, заяви уебсайта „Медуза“, според който наемническата организация „Вагнер“ вербува затворници. Сайтът „Медиазона“ съобщи, че издирваният от ФБР руски бизнесмен и поддръжник на „Вагнер“ Евгений Пригожин лично е набирал доброволци в затворнически лагери. Говори се, че на затворниците се обещава месечно заплащане в размер на 100 000 рубли (1625 долара), бонуси и пари за семействата им в случай на смърт, както и помилване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай