Неделя,

Нов телефонен рейд на Ердоган, какво предложи на Путин

От: Иван Ангелов, сн. архив -
18422
Нов телефонен рейд на Ердоган, какво предложи на Путин
A
A
A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Анадолската агенция, съобщи, че Ердоган е изразил съболезнования по повод на кончината на бившия президент на СССР Михаил Горбачов и е отбелязал ролята му за най-новата история на Русия и на целия свят.

Двамата са се спрели на ситуацията на Украйна, като в съобщението се казва, че Ердоган е отбелязал конструктивната роля на Русия за организацията на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Според кабинета на Ердоган той е казал на руския президент, че Турция може да изиграе посредническа роля по отношение на Запорожката АЕЦ, която е подложена на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се обвиняват, съобщи Ройтерс.

Ердоган и Путин са изразили решимостта си да продължат по план изграждането на АЕЦ Аккую в Турция.

Двамата президенти са се договорили да обсъдят темите в подробности в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември в Самарканд, Узбекистан.

Ердоган и Путин са разгледали и реализирането на сключеното в Истанбул през юли споразумение за износ на зърно от Украйна.

Те са обсъдили също така по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в контекста на постигнатите договорености по време на разговорите на най-високо равнище в Сочи на 5 август.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com