Мощен призив на британския премиер, какво поиска за Украйна

Риши Сунак цитира украинския президент Володимир Зеленски за войната

Мощен призив на британския премиер, какво поиска за Украйна | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Риши Сунак призова световните лидери да изпратят най-модерните си оръжия на Украйна сега, за да се гарантира дългосрочното бъдеще на страната, предаде БНР.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, Сунак заяви, че съюзниците трябва да предоставят на Украйна "модерни, съобразени със стандартите на НАТО оръжия". Точно сега, според Сунак, е моментът да се удвои военната подкрепа.

Призовавайки за нова харта на НАТО, която да даде гаранции за дългосрочна подкрепа, Сунак каза, че съюзниците "трябва да демонстрират, че ще останат до украинците, желаещи и способни да им помогнат да защитят страната си отново и отново".

Сунак допълни, че освен че трябва да има военна стратегия за получаване на решаващо предимство на бойното поле, съюзниците също трябва да възстановят международния ред, от който зависи тяхната колективна сигурност. Той обърна и поглед към бъдещето:

"Русия също трябва да бъде държана отговорна за ужасните разрушения, които причини. Ние сме домакини на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон през юни и трябва да обмислим заедно как да гарантираме, че Русия ще плати за това възстановяване".

Риши Сунак цитира украинския президент Володимир Зеленски, който миналата седмица заяви в британския парламент, че Украйна и нейните съюзници "маршируват към най-важната победа в живота - победата над самата идея за война".

Не бихме могли да си поставим по-голяма цел от това да докажем, че Зеленски е прав, отбеляза Сунак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай