Медведев поиска употреба на ядрено оръжие. Какво е условието

Русия ще бъде принудена да се откаже от собствената си ядрена доктрина

Медведев поиска употреба на ядрено оръжие. Какво е условието | StandartNews.com

Русия може да прибегне до употребата на ядрено оръжие, ако продължаващата контраофанзива на Украйна се окаже успешна. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност в Москва Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че при подобен сценарий Русия ще бъде принудена да се откаже от собствената си ядрена доктрина. Ако офанзивата, която е подкрепена от НАТО, е успешна и те откъснат част от нашата земя, тогава ние ще бъдем принудени да използваме ядрено оръжие според правилата на указ на президента на Русия, поясни Медведев.

Просто няма да има друг вариант. Така че нашите врагове трябва да се молят за успеха на нашите воини. Те се грижат да не се запали глобален ядрен пожар, категоричен бе той.

Медведев се позовава на част от ядрената доктрина на Русия, която гласи, че ядрените оръжия могат да бъдат използвани в отговор на агресия срещу Русия, извършена с помощта на конвенционални оръжия, което заплашва съществуването на руската държава.

Украйна се опитва да си върне територия, която Русия едностранно анексира и обяви за своя, ход, осъден от Киев и голяма част от Запада.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че няма сериозни промени на бойното поле за докладване през последните дни и че Украйна е загубила големи количества военна техника от 4 юни насам. Киев пък твърди, че силите му отбелязват известен напредък в стремежа си да си върнат територията, макар и с по-бавни темпове от желаното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай