Събота,

Лов на шпиони в Кремъл, Путин подгони своите

От: Рачо Рачев -
4970
Лов на шпиони в Кремъл, Путин подгони своите
A
A
A

Руският президент Владимир Путин изненадващо е започнал атака в нова посока - Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Пети отдел (главната разузнавателна централа) е бил разчистен, а ръководството - поставено под домашен арест, сочат данни на Центъра за анализи на европейската политика. Пети отдел е бил отговорен за предоставянето на Путин на разузнавателни данни за политическите събития в Украйна в навечерието на инвазията. Отделът е бил отговорен за предоставянето на Путин на разузнавателни данни за политическите събития в Украйна в навечерието на инвазията.

Ръководителят на службата - генерал-полковник Сергей Беседа, и неговият заместник, бяха задържани след обвинения в злоупотреба с оперативни средства с цел подривни дейности, както и в провал в разузнаването преди инвазията на Русия. Военната операция се натъкна на сериозни пречки, не на последно място и на ожесточена съпротива на украинските въоръжени сили, както и на изненадващото единство на населението, включително повечето рускоговорящи, които застанаха зад президента Володимир Зеленски и неговото правителство.

Изглежда, че две седмици след старта на войната, Путин най-накрая осъзна, че е бил напълно подведен. Отделът, уплашен от реакцията му, изглежда е казал на Путин точно това, което е искал да чуе.

Беседа и неговите подчинени – официално известни като Служба за оперативна информация и международни връзки – наблюдават връзките с чуждестранни партньори, включително американците. В него се намира печално известният Отдел за оперативна информация (DOI), който по същество е клон на външното разузнаване на ФСБ.

ФСБ получи право да провежда операции в чужбина в края на 90-те години, когато Путин стана ръководител на организацията. Новата дирекция беше сформирана с цел да шпионира по-специално най-близките съседи на Русия.

Когато поредица от народни вълнения, известни като „цветни революции“, започнаха да свалят режимите в постсъветските републики, дирекцията беше натоварена да насърчава прокремълски политици, за да задържи тези страни в сферата на влияние на Русия.

През 2004 г. тази дирекция стана пълноценен отдел (Отдел за оперативна информация) - ход, подчертаващ значението му в очите на Кремъл. Скоро Беседа става негов ръководител, като преди това е служил в отдела на ФСБ, ръководещ администрацията на президента, където е установил отлични връзки. Служители на DOI бяха забелязани да пътуват до Беларус, Молдова и Абхазия, отцепил се регион в Грузия, чиято сепаратистки бунтове бяха подкрепена от Кремъл. Там те шпионираха и също се опитваха да повлияят на местната политика.

Но Украйна винаги е била една от ключовите цели за DOI. През юни 2010 г. авторите получиха информация, че стартира уебсайт за изтичане на чувствителни документи от ФСБ. Уебсайтът беше хостван на името на домейна lubyanskayapravda.com, озаглавен „Истината за Лубянка“.

Сайтът съдържаше множество изключително чувствителни документи, като доклади за успешни операции за активни мерки на DOI, адресирани директно до Путин. Повечето от тях носеха подписа на ген.-полк. Беседа.

Сред документите имаше и един, който беше подправен, за да подкопае отношенията между Украйна и Туркменистан; това беше фалшив доклад на украинските служби за сигурност, според който Киев е финансирал туркменистанската опозиция. Тогава DOI разпространи доклада в украинските медии, а основната руска чуждестранна шпионска агенция, SVR, погълна стръвта и я определи като автентична в писмо до Кремъл. Тогава Беседа злорадо предаде, че това е доказателство, че неговият руски разузнавателен отдел е измамил друга руска разузнавателна служба.

През април 2014 г. украинското външно министерство изпрати искане до руския си колега да разпита Беседа. В него се казва, че офицерът от ФСБ е бил в Украйна на 20-21 февруари същата година, по време на революцията на Майдана, когато десетки режима невъоръжени протестиращи бяха застреляни. Украинското правителство смята, че е важно да се говори с него „в рамките на досъдебното разследване по наказателно производство за престъпленията, извършени по време на масови събития в Киев тогава“.

ФСБ потвърди, че Сергей Беседа наистина е бил в Киев в онези дни. Но се твърди, че той е бил там, за да гарантира, че руското посолство е правилно защитено - версия, която много малко украинци приеха. От 2014 г. Беседа е в санкционните списъци на САЩ и Европейския съюз. ФСБ е „замесена във финансирането и подкрепата на сепаратистки дейности в Крим и Източна Украйна“, заяви Министерството на финансите на САЩ.

Въпреки скандалите, които тресат Пети отдел, той остава невредим - хората на Беседа останаха отговорни за предоставянето на разузнавателна информация за Украйна, както и в това да разработят и предложат на източници място и провеждане на подривни операции.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com