Кремъл впери поглед в Молдова, първи обвинения към Запада

Москва неведнъж е призовавала Кишинев да реагира "разумно" на западните предложения

Кремъл впери поглед в Молдова, първи обвинения към Запада | StandartNews.com

Военна помощ, която Западът предоставя на Молдова, не допринася за сигурността и суверенитета на страната, заяви в събота заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин.

"Както показва опитът, безразсъдното помпане на една страна със западни оръжия не допринася за нейната сигурност и суверенитет, а напротив, приближава я към катастрофа", каза той пред руската държавна информационна агенция РИА.

Галузин отбеляза, че Москва неведнъж е призовавала Кишинев да реагира "разумно" на западните предложения за "повишаване на отбранителната способност".

"Бих искал още веднъж да изразя съмнение, че подобна "помощ" от Запада, която прилича повече на разработване на територията, се осъществява в интерес на самата Молдова", подчерта той.

Относно въпроса за доставките на руски петрол през Украйна Галузин заяви: "Обемът на петрола, изпомпван през южното разклонение на петролопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия, ще остане на нивото от тази година."

Коментирайки уреждането на конфликта в Нагорни Карабах, той заяви, че изпълнението на тристранните споразумения между Русия, Армения и Азербайджан ще допринесе за напредъка в работата по мирния договор между Баку и Ереван.

"Надяваме се на постепенен напредък в области като деблокирането на транспортните и икономическите връзки в региона, определянето на границите и решаването на хуманитарните проблеми", каза Галузин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай