Инфарктно от границата между Русия и Финландия

Около 7 хиляди души са дошли от Русия вчера, 6 000 от тях руснаци

Инфарктно от границата между Русия и Финландия | StandartNews.com

Броят на руснаците, преминаващи границата с Финландия се е удвоил, откакто Владимир Путин обяви частична мобилизация, съобщава БНР. Прилив от руснаци има и към границата с Грузия.На гранично-пропускателния пункт Ваалимаа между Финландия и Русия днес опашката е дълга 400 метра и е по-дълга от редицата автомобили вчера. По-дълги от обикновено са и опашките на граничния пункт Нуиямаа.

Около 7 хиляди души са дошли от Русия вчера, 6 000 от тях руснаци, съобщават финландските гранични служби.

Това е ръст от 107% в сравнение със същия ден миналата седмица.

Трима души вчера са поискали убежище, за сравнение в същия ден преди седмица броят на търсещите убежище е бил нула.

Граничните пунктове с Финландия са най-удобната входна точка за руснаците към Европа, след като редица държави - Балтийските и Полша затвориха границите си и въздушното си пространство. Финландия избра да остави границата отворена за руснаци след инвазията, макар през септември да намали значително издаването на туристически визи за руснаци. Километрични опашки има и на границата между Русия и Грузия."Има опашка 10 километра. Тук съм от рано сутринта и едва сега успях да мина", казва руснак.

Повечето хора, идващи от Русия, избягват да говорят пред медии, а тези, които го правят, казват, че решението на руския президент е безумно.

"Говорих с приятеля ми. Той е в Краснодар. Каза, че по улиците няма мъже, странно е, няма задръствания, няма коли, всички са изчезнали", споделя друг мъж от Русия.

Руснаците пристигат в Грузия и със самолети. На летището в Тбилиси Александър казва:

"Ще се опитам да си намеря работа в Грузия и после ще видим... Бих отишъл навсякъде, само не и Русия. Всичко, за което съм работил толкова в Москва през последните 30 години, е било напразно - образованието ми, работата ми, личния ми живот. Идвам тук с празни ръце".

Грузия отмени изискването за виза за руснаците през 2012 година.

Русия и Грузия нямат дипломатически отношения от войната през 2008 година, между двете страни няма директни полети и руснаците идват в страната със самолети от други държави, за които не им искат визи - Турция, Азербайджан или Армения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай