Вторник,

Борис Джонсън се хвана за главата, какво направил Путин

От: Рачо Рачев -
29641
Борис Джонсън се хвана за главата, какво направил Путин
A
A
A

Владимир Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас в Източна Украйна, разкри днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Джонсън обясни, че поради това е "абсолютно жизненоважно" Западът да продължи да подкрепя Украйна с военни средства и че цената, която Путин и руската армия плащат, е много висока.

Русия нарича инвазията, която започна на 24 февруари, "специална военна операция" за демилитаризация и "денацификация" на съседната й страна. Според Украйна и Запада това е фалшив претекст за провеждането на агресивна война.

Джонсън заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, включително от реактивни системи за залпов огън, и че конфликтът трябва да спре.

"Единственият начин, по който той може да спре, е Путин да приеме, че денацификацията на Украйна е осъществена и че той може да се оттегли с чест и достойнство", допълни британският премиер, уточнявайки, че не подкрепя тезата на Русия, че в Украйна има нацисти.

"Мисля, че сега той разполага с политическо поле, в което може да направи нужните маневри, за да сложи край на това", заключи Джонсън.

Междувременно британската външна министърка Елизабет Тръс каза, че изпращането на танкове и самолети на Украйна от страна на съюзниците е легитимно. "Напълно наясно сме, че е напълно легитимно да подкрепяме Украйна с танкове и самолети и силно подкрепяме Чехия, която вече изпрати танкове в Украйна", заяви на пресконференция Тръс.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com