Борис Джонсън се хвана за главата, какво направил Путин

Украйна се нуждае от още военна подкрепа, включително от реактивни системи за залпов огън

Борис Джонсън се хвана за главата, какво направил Путин | StandartNews.com

Владимир Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас в Източна Украйна, разкри днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Джонсън обясни, че поради това е "абсолютно жизненоважно" Западът да продължи да подкрепя Украйна с военни средства и че цената, която Путин и руската армия плащат, е много висока.

Русия нарича инвазията, която започна на 24 февруари, "специална военна операция" за демилитаризация и "денацификация" на съседната й страна. Според Украйна и Запада това е фалшив претекст за провеждането на агресивна война.

Джонсън заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, включително от реактивни системи за залпов огън, и че конфликтът трябва да спре.

"Единственият начин, по който той може да спре, е Путин да приеме, че денацификацията на Украйна е осъществена и че той може да се оттегли с чест и достойнство", допълни британският премиер, уточнявайки, че не подкрепя тезата на Русия, че в Украйна има нацисти.

"Мисля, че сега той разполага с политическо поле, в което може да направи нужните маневри, за да сложи край на това", заключи Джонсън.

Междувременно британската външна министърка Елизабет Тръс каза, че изпращането на танкове и самолети на Украйна от страна на съюзниците е легитимно. "Напълно наясно сме, че е напълно легитимно да подкрепяме Украйна с танкове и самолети и силно подкрепяме Чехия, която вече изпрати танкове в Украйна", заяви на пресконференция Тръс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай