Бивш министър изуми! Какво можем да дадем на Украйна

Без това да ни се отрази

Бивш министър изуми! Какво можем да дадем на Украйна | StandartNews.com

"България би могла спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете и след 2-3 до 5 години да ги даваме за скрап". Това заяви пред БНР военният експерт Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната.

"Ние можем да дадем много неща. Спокойно може да дадем 30-40 танка, това по никакъв начин няма да ни повлияе негативно. Имаме доста оръжия в складовете. Можем да предоставим артилерийски системи, ракетни системи за залпов огън. За една контранастъпателна операция на украинците ще им е необходима авиация. /.../ Не толкова публично, но сигурно продължават разговорите за предоставяне на авиация на Украйна.

Излезе непотвърдена информация, че Нидерландия обмисля да предостави Ф-16 на Украйна, но много по-лесно би било България да предостави своите МиГ-29. Ясно е категорично, че ние не можем да поддържаме МиГ-29 в перспектива. България може да има принос и с МиГ-29, и с част от самолетите Су-25. За следващата среща това ще излезе като един от основните въпроси в "Рамщайн"", изказа мнението си той в интервю за предаването "Събота 150".

"Човек трябва да мисли стратегически. Стратегическото мислене не е да брои танкове в складовете, а да разбере кой е най-добрият начин да се гарантира сигурността. Много страни вече отлично разбират, че най-добрият начин да си гарантират трайно сигурността и да се предотврати за продължителен период от време заплахата от руска агресия, е като се помогне на Украйна", посочи Тодор Тагарев.

Цялата тази помощ е, за да даде възможност на Украйна да създаде потенциал за контранастъпателна операция и да освободи окупираните територии, обясни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай