Крачката на Пеевски

Фразата на Доган, която обяснява всичко

Крачката на Пеевски | StandartNews.com
  • Фразата на Доган, която обяснява всичко
  • Защо е в основата на всяко решение, свързано с триъгълника на властта?

Помните ли онази сряда, 28 юни 2023 г., когато летните горещини нажежиха въздуха в парламента по-силно, отколкото край морския бряг? В зала "Изток" течеше среща за конституционната реформа, а кулоарите вряха от спекулации, че тя се проваля, защото в комисията е Делян Пеевски.

Краят на срещата обаче обърна на 180 градуса и отношенията в некоалицията, и ситуацията в държавата. Защото Пеевски застана пред микрофоните и обяви, че с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ излизат от Конституционната комисия.

Разбрахме се да махнем тясното партийно начало. България е по-голяма от всяка партия, каза Пеевски. И обясни: "Аз правя

  • крачка назад в името на България

и на Конституцията, защото промените са неотложни. Крачка назад правят всички. И г-н Христо Иванов няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ също".

Там някъде сглобката щракна, поставяйки новото начало в парламента. Промените в Конституцията, които другата седмица влизат на първо четене в пленарна зала, бяха внесени с подписите на Пеевски и лидерите, които се оттеглиха от комисията. А всяко знаково решение в Народното събрание вече носи парафите на Бойко Борисов, Кирил Петков и... Делян Пеевски. Нещо невиждано до този момент.

Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков признаха стабилизиращата роля на ДПС. А медиите приеха за даденост всекидневните срещи с Делян Пеевски.

Нещо повече - заговориха за "новия Пеевски", защото гласът му ясно се чува по всички въпроси - Конституцията, реформата в съдебната власт, механизма за разследване на главния прокурор, протестите на зърнопроизводителите, зловещото нападение над Дебора, избора на нов инспекторат на ВСС, помощта за Украйна, Руската църква, териториалните планове за "справедлив преход" на въглищните райони. За да стигнат преди дни до парливите репортерски питания вицепремиер ли ще става или лидер на ДПС.

Ние не участваме във властта. Но всяко решение, което е добро за България и решава проблемите на българските граждани, ще бъде подкрепено от нас, казва от месеци Делян Пеевски. В едни от случаите - като този с националния празник, ДПС е балансьор. В други, като скандала със "справедливия" преход - коректив. Но във всички -

  • Движението е спойката

В триъгълника на властта Делян Пеевски е основата, която събира разделените върхове на Борисов и Петков. Както всички математици знаят - няма геометрично решение без да е функция на основата.

Всъщност, нов Пеевски няма.

Онези, които го познават, знаят, че на темпото му трудно се издържа. Формулата му е 24/7. В парламента вече свикнаха да го виждат в 7 часа на работа, макар все още да се изненадват, когато го изпращат последен.

През цялото време е от среща в среща - по конкретни проблеми, като решенията се вземат и изпълняват в рамките на ден. Казусите с протеста на зърнопроизводителите, с отварянето на руската църква и скандала с териториалните планове само го доказват. Пеевски няма проблем да се обади на Борисов или на Петков, нито да отиде лично в кабинетите им.

Политическите фамилиарности са му чужди, партийното лицемерие - противно. Затова и журналистите предпочитат да го спират, за да получат коментар - кратък, точен. 

За разлика от Кирил Петков, който предлага и Бойко Борисов, който отсича,

  • Делян Пеевски убеждава

Ще обсъдим, ще чуем експертите и ще вземем решение, е най-често употребяваната от него фраза. Защото това е маниерът му на работа.    

Нашата некоалиция е уникална в света, призна в четвъртък Бойко Борисов. И обяви, че при ротацията ще се прави оценка на всеки един от министрите. Заедно ще решаваме кой остава, заяви той. А след това логично последваха прогнозите за влизането на ДПС в Министерски съвет през централния вход.

  • Защо ли?

ДПС иманентно притежава онова, което другите партии нямат - заедност. Почетният председател д-р Ахмед Доган от години възпитава депесарите, че няма значение дали се харесват или не, те трябва да работят заедно, в екип, за партията. Снимката на Доган, Хасан Азис и Ерол Мюмюн от сараите, минути след номинационната рокада за кмет на Кърджали, бе урок, който останалите политици тепърва ще учат. Доган много добре си дава сметка, че няма как един човек да влезе в две паралелни битки и да ги спечели. А в момента от едната стана са местните избори, от другата - конституционните реформи, препотвърждаването на евроатлантическия път на България и стабилизирането на управлението.

Затова и

  • дойде времето за новото начало

В ДПС, което не е само слоган на предизборната им кампания.

В ДПС няма по-добър изборджия от председателя  Мустафа Карадайъ, готов цял месец да не спи, обикаляйки страната, за да надъхва депесарите. Затова и няма нищо чудно, че днес той се качва в автобуса на централния предизборен лъч.

В същото време Пеевки е ненадминат в преговорите за бъдещето на държавата. И като защита на позицията на ДПС, и като отстояване на националния интерес. Дали ще го видим в нова управленска роля, тепърва ще става ясно. Но едно е сигурно - макар и в гражданската квота на ДПС дълги години, той всячески е помагал на Движението и структурите му. И затова всички приказки, че ще оглави преврат в партията, са само нездрав оборот на новините, както обича да казва.

Бъдете една крачка пред другите, но не повече, защото ако те не го понесат, ще бъдем врага, каза Доган на своите още преди години.

Днес Пеевски показва, че знае най-добре каква да е крачката в крак с времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай