Цената на газа в ЕС е 4 пъти по-висока, отколкото в САЩ

Правителството в Германия орязва помощите за фермерите и създава социални напрежения, казва проф. Мангот

Цената на газа в ЕС е 4 пъти по-висока, отколкото в САЩ | StandartNews.com

Много европейски производители пренесоха бизнеса си зад Океана

Правителството в Германия орязва помощите за фермерите и създава социални напрежения, казва проф. Мангот

Интервю на Бойчо Дамянов, специално за "Стандарт"

Проф. Герхард Мангот е един от най-видните и европейски експерти по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа. Той  преподава политология в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика и чест събеседник в най-големите телевизионни канали и медии.

 

- Каква е в момента обстановката в енергийния сектор в ЕС, проф. Мангот?

- 300 евро за 1000 кубически кубични метра, доста по-ниска от това, което имахме напоследък. Спадането стана възможно, защото има достатъчни количества в хранилищата. Независимо от досегашните ниски зимни температури, които дори и да се задържат още известно време така, с газоснабдяването няма да има проблеми.

- В каква степен ЕС успя да намали дела на руския газ в потреблението?

- Делът на руския газ падна под 10%, което е сериозно намаление. Но веднага трябва да добавя, че вносът на руски втечнен природен газ се увеличи и вече почти се изравни с количествата тръбопроводен газ, който постъпва по "Турски поток" и по тръбопровода "Трансгаз" през Украйна.

В сравнение с 2021 година, вносът на втечнен газ от Русия през 2023-та година се увеличи с 40%, което осигурява на Москва постъпления в размер на 6 милиарда евро годишно. Това е ново, силно открояващо се развитие в рамките на газовия пазар в Европа - освен двата тръбопровода, Русия приложи и още един способ за износ на природен газ в ЕС - чрез танкери.

- Вероятно сегашните по-ниски цени ще се отразят по-благоприятно и на пострадалата напоследък европейска промишленост?

- Цената в момента наистина е по-изгодна за европейските промишлени предприятия, за тяхната конкурентоспособност на международните пазари. Но искам да подчертая, че в САЩ цената на природния газ е 4 пъти по-ниска в сравнение с Европа. 80 долара за 1000 кубични метра. При такава разлика е естествено, че за ЕС е невъзможно да конкурира произведените в САЩ промишлени стоки - нашите издръжки са далеч по-високи от тези в САЩ. Това силно ощетява производителите в ЕС и доведе до сериозен проблем - много европейски промишлени производители закриха своите предприятия в Европа и ги пренесоха в САЩ и други страни на света.

- А как се справят тези, които останаха в Европа?

- Някои фалираха, други успяха чрез въвеждане на нови енергоспестяващи технологии да компенсират донякъде вредите от високите цени на енергоносителите. Това пролича и от спадналото потребление на газ в промишления сектор.

- Как се отразяват военните действия в Украйна върху днешната енергийна ситуация в Европа?

- За страните от Централна Европа, в т.ч. и Австрия, има неблагоприятно влияние. През Украйна все още минава един от главните тръбопроводи с руски газ към Европа. Въпреки войната, засега не е имало щети или прекъсване на доставките. Проблемът е, че транзитното споразумение между Русия и Украйна, което беше подписано през 2019-та година с посредничеството на Ангела Меркел, тогава още канцлер на Германия, изтича в края на т.г. Днес редица високопоставени украински чиновници заявяват, че не желаят то да бъде продължено. Ако го прекратят, това ще навреди на редица страни, които получават руски газ по украинския тръбопровод. Възможно е да е една от поредните заплахи, на които сме били свидетели досега, тъй като и самият Киев ще загуби изцяло постъпленията от транзита, а те не са никак малко и Газпром редовно ги превежда.

Страните от ЕС, които са заинтересовани и в бъдеще да получават руския газ, упражняват натиск върху Украйна, за да продължи споразумението с Русия.

- Как се развива "зелената енергия", възобновяемите източници? Стана известно, че френското правителство е взело твърд курс за по-нататъшно развитие на атомната енергетика?

- В ЕС, най-вече във Франция, предстои нарастване на производството на електрическа енергия от АЕЦ. Броят на АЕЦ във Франция ще се увеличава през следващите години, а на много от наличните АЕЦ се налага да бъде направен основен ремонт и да бъдат преоборудвани.

Заради сухите лета през последните години някои от френските АЕЦ бяха спрени, тъй като ниското ниво на водата в реките създаде трудности в охлаждането на реакторите. Ако летните суши продължат и през следващите години, това ще се отрази отрицателно на обема на произвежданата в страната електроенергия.

Може да се каже, че количеството на АЕЦ ще расте, но част от вече построените съоръжения ще бъдат спрени за ремонт или поради недостиг на вода.

- Ремонтираните рано или късно ще влязат в действие?

- Разбира се, но след 3 - 4 години. И тогава делът на атомната енергия в ЕС отново ще се увеличи, особено след като ЕК, странно защо, класифицира АЕЦ като източници на "зелена енергия". Така, поне на хартия, делът на "зелената енергия" в ЕС нарасна.

- Досега бяха класифицирани като "зелени" - слънцето, вятърът...

- ...Водата, сега бяха добавени и АЕЦ.

- Означава ли това, че относителният дял на възобновяемите ще намалява?

- Увеличението на АЕЦ се прави с цел намаляване на потреблението на нефт, газ и въглища, но абсолютният обем на водата, слънцето и вятъра ще расте за сметка на въглеводородните източници.

- При тези условия има ли шанс за АЕЦ "Белене" в България?

- От гледна точка на новите условия в ЕС, да, но отдавна не съм чувал нищо за този проект и не разполагам с актуална информация по този въпрос.

- Как се отразяват събитията в Близкия изток върху цената на нефта в света?

- Наистина, цената на нефта леко се покачи вследствие на въоръжените действия на йеменските хути върху търговски кораби в Червено море, около Бабел Мандебския проток. Ако нападенията не престанат, а САЩ и Великобритания продължат ударите срещу хутите, това би покачило цената на нефта през следващите седмици с една степен нагоре.

Ако ударите дадат резултат и активността на хутите отслабне, очаквам цената отново да се върне на предишното си равнище. Засега информацията е, че хутите все още разполагат със значителни количества въоръжение и ракетна техника, което им позволява да продължават атаките.

- Какво целят с тези атаки? Казват, че Иран стои зад хутите?

- Още през 2014 година хутите превзеха столицата на Йемен - Сана, а през 2015 г. срещу тях започна война с участието на Саудитска Арабия и ОАЕ.Това засили контактите им с Иран, по-голямата част от въоръжението им е иранско. Те съгласуват своите бойни действия с Техеран, но действат до голяма степен самостоятелно. В случая се опитват да издигнат своята позиция сред арабския свят и да покажат, че са в състояние да повлияят на корабоплаването в такава важна световна търговска артерия като Червено море и Суецкия канал.

- Каква е ползата им от това, след като ги бомбардират и им нанасят загуби?

- Това не е ново за тях, до неотдавна бяха подложени на удари от страна на Саудитска Арабия и Емирствата, разбира се, с помощта на САЩ. По този начин те се представят пред ислямския свят като страна, която най-силно се застъпва за палестинския народ, когато Израел води срещу него унищожителни военни действия в ивицата Газа. Важното е да не се мисли, че хутите са безпрекословни изпълнители на указания от Иран. Те имат достатъчно свобода на политически и военни действия.

- Как оценявате днес развитието на процесите в Молдова на фона на войната в Украйна?

- Правителството еднозначно провежда прозападна политика и води преговори за присъединяване към ЕС. В областта на политиката за сигурност нараства сближаването с НАТО. Ако този курс продължи и в бъдеще, Кишинев ще получава от ЕК значителни финансови помощи, както и търговски облекчения, които дори ще надхвърлят договореностите от съглашението за асоциация.

- А ролята на Русия?

- Русия губи все повече позиции в Молдова. Има известно влияние върху вътрешната политика, но докато руската армия не установи контрол върху Одеска област, за Молдова не съществува сериозна политическа или военна опасност. Нападение от страна на Приднестровието върху западния молдавски бряг на Днестър също е напълно изключено.

Въпреки, че ще чуете разни експерти да твърдят, че Молдова е следващата жертва на Москва, това е доста абстрактно. Русия няма нито сухопътна, нито морска граница с Молдова. За да стигне по въздух ? е необходимо да прелети над територията на Украйна.

- Молдавското правителство не се присъедини към европейските санкции срещу Русия.

- Независимо от ясната си ориентация на Запад, Кишинев се стреми да избегне ненужни остри конфликти с Москва. Но вътре в страната се прави всичко възможно за отстраняване на влиянието на Русия.

- Какво бихте казал за протестите на фермерите в Германия?

- Германското "светофарно" правителство взема печални решения и води странна политика. Напоследък премахна помощите и обезщетенията за фермерите, които трябва да издържат на острата конкуренция в ЕС, а също и на международните пазари. А сега и на по-евтиния внос на зърно от Украйна. Правителството се опитва със съкращения в социалните разходи да запуши отворилия се минус в бюджета, но едновременно с това продължава да оказва все по-голяма финансова и военна помощ на Киев. Това засилва тревогите и ускорява недоволството и гнева на хората - защо пестят за наша сметка, а изпращат парите в Украйна?

Ако тези настроения се разпространят и сред други професионални групи, като например заетите в транспорта, може да се стигне и до общи социални протести.

- Шолц каза, че нямало да съкращават социалните помощи?

- Не съвсем. Той уклончиво заяви, че нямало да се стигне до премахване на социалната поддръжка. Но тук е вече въпрос на дефиниция - какво означава това и къде е границата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай