"Врана" отваря врати за сватбари

"Врана" отваря врати за сватбари | StandartNews.com

Някога в парка имало зоопарк със слон, сега тук могат да се видят 400 вида растения

Пейзажи, рисувани не с бои, а със самата природа. Това е парк "Врана". Само на 11 км от центъра на София, на почти 2000 дка се е ширнала уникалната градина, създадена от Фердинанд през 1900 година. В парка могат да се видят над 400 растителни вида. Той е образец на ботаническото изкуство от първата половина на ХХ век.

Преди Освобождението "Врана" е чифлик на управителя на София Осман паша. Той го нарекъл "Чардаклията". Каменните стени, които ограждали имота, били съградени от майстори от Дебърско. Тогава е имало конюшня, магерница, хамбари и воденици. След Освобождението хаджи Боне Петров купува част от чифлика. От него пък имението става притежание на Фердинанд, който е страстен любител на ботаниката и орнитологията. Тъкмо заради интереса към птиците чифликът е наречен "Врана". Монархът решил да го кръсти на първата птица, кацнала в имота.

Светила в ботаниката положили началото на парка, изграждайки части от него като пейзажи. Пръв оставил оставил своя "автограф" французинът Жюл Лошо, директор на царските градини в София от 1897 г. до 1908 г. През 1900 г. първия алпинеум построил австриецът Йохан Келерер. Особено впечатляващи били едроцветните орхидеи, донесени от Централните Родопи. По-късно австриецът изградил алпинеуми около двореца и най-известния - "Далем", който се намира край езерото с лилиите. След време били изградени и оранжерии. Любопитно е това, че в парка е имало зоологическа градина. В нея дори живял слон, който бил използван и за работа в полето.

Дворецът "Врана" е построен през 1909-1912 г. по проект на един от най-известните български архитекти Никола Лазаров. В облика му са преплетени елементи на византийска и възрожденско-манастирска архитектура, с влияние на френски класицизъм и сецесион. След неговото построяване започва и изграждането на парка, дело на Антон Краус.
През 1992 г. парк "Врана" е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство с национално значение и за защитена територия. В момента територията е обявена за парк-музей. В него могат да се видят 821 дървесни, храстови и тревисти вида.

На територията на парка живеят и над 100 вида птици, катерици, лисици, язовци, зайци, диви котки и сърнички. От 1998 г. "Врана" е собственост на царското семейство, което дарява парка на Столична община през 2001 г.
На 8 юни 2013 г. градският рай - парк "Врана", отвори врати за посетители. Любителите на природата мога да го разгледат в събота и неделя от 10,00 ч. до 16,00 ч. Цената на билетите са разделени на няколко групи за деца до 7 год. и пенсионери - безплатно; за деца от 7 до 18 год. - 2 лв.; за лица над 18 год - 5 лв.; за семеен билет цената е 8 лв. Столична община се погрижи за удобството на софиянци, през уикендите е пуснат директен автобус от Орлов мост до "Врана". Първият рейс тръгва в 9,10 ч през час до 16,10 ч, като цената на еднопосочния билет за човек е 1 лев.

Привилегировани са влюбените двойки, те могат да си кажат заветното "да" сред красивата природа в царския парк. Сватбарите ще трябва да платят 820 лв. за двучасова церемония и 100 гости. Ако обаче искат да се врекат във вярност сред трите вековни дъба, посадени лично от Фердинанд и пред 200 души, те ще трябва да платят 1640 лв.

Срещу скромните 120 лева младоженците ще могат да си направят професионална фотосесия, където пожелаят. Самата церемония по подписването ще е в градината с фонтана пред двореца. Сватбарите обаче няма да могат да провеждат тържествата в парка, за да не унищожат уникалната растителност. Други ограничения на церемониите ще бъдат без музика и консумация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай