Водим туристи по стъпките на Спартак

Водим туристи по стъпките на Спартак | StandartNews.com

София. Туристически обиколки по стъпките на воина тракиец Спартак е новият маршрут, който в следващите години София ще развива.

В него ще бъдат включени и общините Кюстендил, Сандански и Благоевград, а до края на годината те ще излязат с общ продукт. "Във фокуса ще е Римската империя и световно известната личност на Спартак, за който забравихме, че е родом от нашите земи", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Кулминация на маршрута ще е възстановка на пазар за роби близо до Сандански и гладиаторски боеве. По тези земи е живяло тракийското племе меди, от където е бил легендарният воин. Обекти по маршрута ще са и разкопките на античния град Хераклея Синтика в близост до с. Рупите, базиликата и крепостта в Сандански, появил се върху тракийския град Дезудава, откъдето се смята, че е Спартак.

Туристите ще посещават и останките на римския град Пауталия в Кюстендил. София ще влезе със Западната порта на Сердика, базиликата Света София и музея под нея, ротондата Свети Георги и късноантичния мавзолей в Лозенец, където предстоят разкопки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай