Вдигат сватби в крепостта на гълъба

Туристи в доспехи ще стрелят с лък в цитаделата над Пещера

Вдигат сватби в крепостта на гълъба | StandartNews.com

Пещера. След няколко месеца Пещера ще се сдобие с уникална атракция - пълна възстановка на старинна средновековна крепост. Тя е съществувала от XIV до XVI век. Пазила е от вражески набези тогавашното селище. Паметникът на културата са възстановява по проект "Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост "Перистера", разположена на хълма Света Петка, гр. Пещера". Проектът се реализира от община Пещера и е на стойност 3 506 696, 12 лв. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Договорът за финансиране бе подписан на 23 ноември миналата година. Срокът за изпълнение е до 16 януари.

Искате ли да пътувате във времето и да се пренесете в славното минало на "Перистера"? Съвсем скоро ще имате възможност за това. На пролет цитаделата отваря врати за посетители.
Всеки гост ще може да облече бойни доспехи, да стреля с лък, да хвърля копие. И да научи всичко за стенобойните машини, подвижните стълби, тарани, падащи мостове и катаракти, които преди векове са били гордостта на крепостта. Машините ще бъдат изложени в музея на полиоркетиката.
В който и сезон да посетите крепостта, за вас ще има уникална атракция. Литийни шествия в деня на св. Петка ще се провеждат на хълма.

Дионисиевите празници

също ще бъдат част от атракциите. Тогава туристите ще зарязват лоза, ще берат грозде и ще дегустират вина. Всяка година общината ще прави пролетен празник на цветята. Хълмът Св. Петка Българска става дендрологичен и археологически парк, Зелен театър на фона на реставрираните крепостни стени. Посетителите ще могат да запалят свещичка и в двете църкви - на св. Петка и св. Параскева, съществували още в Средновековието.
Влюбените двойки ще си казват заветното "да" в крепостта, разкри инж. Стела Павлова, ръководител на проекта. По него двата подхода към цитаделата са съобразени с нуждите на хора с увреждания.

Над 300 уникални находки

откри по време на разкопките екипът на археолога доц.д-р Бони Петрунова. Сред тях са златни монети от времето на император Юстиниан от VI век. Те потвърждават значението на крепостта от древността, казва археоложката. Монетите, златни стрели, фрагменти от надписи, накити, мраморни детайли от сградите, съдове от глина и стъкло ще бъдат изложени в Музей на открито.
В "Перистера" гостите ще могат да видят

"първите хладилници"

Това са питоси - огромни керамични делви, в които някога са били съхранявани жито и други хранителни продукти. Голямо количество от тях откри екипът на доц. Петрунова. Археолозите намериха още бронзово кандило с кръст, бронзови ножове, части от стрели, копия, теглилки, шивашки предмети от кости и др. Те говорят за начина на живот по онова време, казва археоложката.

Името на крепостта произлиза от гълъб - перистера на гръцки. В центъра на цитаделата има мегалит, наподобяващ птицата на мира. Случайно или не хората в Пещера масово отглеждат гълъби. Полетът им благославя сватбите в града и благородните каузи. Привечер стопаните пускат гълъбите да полетят и те винаги могат да се видят над крепостта.
Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете да изградят цитадела, разказва легендата за "Перистера" доц. Петрунова. От хълма Света Петка литнало ято гълъби и така посочило мястото. Гълъбът е знакът на Христос.

Войниците се молели преди битка

"Перистера" е ранно византийско военно укрепление. Простира се върху площ от 24 дка и проучванията й започват през 2007 г. по инициатива на НИМ.
Планът на цитаделата е уникален. Подобен е имало само в още две крепости на Балканите, разказва доц. Бони Петрунова. Тя е ръководител на секцията за средновековна археология, зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Двете източни кули, както южната и северната, са оформени като църкви. В тях войниците са се молели преди битка. И са отправяли благодарност към Бога след победа.

Правят алея на занаятите

Проектът за "Перистера" предвижда частична реставрация на цитаделата и крепостните стени. Те ще се "запечатат", за да се запазят от климатичните промени. Южната кула става триетажен музей. Музеят на открито ще е от северната страна. Намиращите се от запад сгради на бившите казарми ще бъдат адаптирани като хотели, ресторанти, магазини, културно-информационен център и всичко друго, нужно за една модерна туристическа инфраструктура. В двора на някогашния военен обект в подножието на хълма ще има алея на старите занаяти, съществували в Пещера. Тя ще е по подобие на улиците в Етъра. Крепостта пък ще бъде осветена с ефектно нощно осветление и ще се вижда отдалеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай