СНИМКИ: Букурещ - близката чужбина

СНИМКИ: Букурещ - близката чужбина | StandartNews.com

Такситата в румънската возят само на дневна тарифа

За всички, които предпочитат да дадат парите си за приключения вместо за вещи, Букурещ е добро предложение. Достатъчно близо, но в същото време достатъчно далеч, румънската столица може да предложи на всекиго по нещо. Дълго определян като добре пазена тайна Букурещ може да бъде разгадан за един дълъг уикенд, който може да бъде достатъчен за всичко. В румънската столица има и история, и дух, и купон.

Вариантите за пътуване от София до Букурещ са четири, като във всичките случаи пътятсе взема за почти едно и също време, но на различна цена. Директен полет между двете най-млади европейски столици няма, така че запътилите се със самолет за Букурещ ще трябва да минат през Виена или Истанбул при това не на изгодна цена. Най-евтиният билет в едната посока излиза около 300 лв, което зависи и от авиокомпанията. С влак двупосочният билет със спално място излиза 140 лева, а със седящо - 98 лв. За колко време ще стигнете дотам обаче един Господ знае. Букурещ се намира на около 350 км от София, но ако тръгвате с кола, имайте предвид, че задръстванията в румънската столица не са шега работа. Освен това паркирането си е приключение, бензинът е по-скъп, трябва да си купите винетка и да платите такса за минаване по Дунав мост. Най-изгодният вариант до Букурещ е автобусът. Тръгва всеки ден половин час след полунощ и пристига към 7.30 на автогара "Филарет". Двупосочният билет струва едва 82 лв, като връщането е всеки ден в 16 часа. Пътуването е доста спокойно, предвид това че автобусите са полупразни.

Купете си леи, преди да тръгнете за Румъния! По-изгодно е у нас, отколкото курсът лея - евро. В обменните бюра в София една лея се разменя за 0.45 лв. Освен това румънците отказват да приемат евро или левове, така че е по-разумно да бъдете подготвени.

Пристигането е своеобразно разбиване на предразсъдъци, с които е обременен всеки българин, пресичащ Дунав за първи път. Букурещ е впечатляващ град, с големи булеварди, много паркове и завидна чистота. Някои учени извеждат етимологията на името на града от румънската дума "bucurie", което означава "радост", а истинска радост пък изпитва окото от зеленината и архитектурата. Легендата свързва създаването на града с овчар на име Букур. Случило се един ден, когато овчарят пасял стадото си, да падне непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се помоли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо Ч мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около обител се заселили хора. Така, според преданието, се родил днешният град Букурещ.

Туристическо бюро има в подлеза на "Пиаца Университате". Там можете да получите безплатна карта на града и информация на английски. Ще ви предложат и брошури с различни екскурзии, сред които обиколка на основните забележителности срещу 19 евро. По-евтиният вариант на това удоволствие е двуетажният туристически автобус, тръгващ от "Пиаца Унири". Срещу 25 леи или 12.50 лв ще можете да видите Двореца на народите, всички забележителни сгради по "Калеа Викторей", булевард "Киселев", който води до Триумфалната арка" и да стигнете до "Пиаца Персей".

Иначе удобен начин за придвижване е метрото. Четирите му линии достигат до почти всички части на града. Карта за две пътувания излиза 4 леи, а за 8 -15. Както в България и в Румъния такситата са жълти на цвят. Определено обаче са по-изгодни отколкото от другата страна Дунав. Повечето от тях возят за 1.70 леи на километър, като тарифата една, независимо дали е ден или нощ. Иначе в Букурещ чужденецът се чувства доста сигурен. Служителите на реда са видими. Следят за реда в метрото, парковете и по улиците, но това пък не трябва да ви прави по-малко бдителни. Шансът пък да се загубите е минимален. Ако попитате ще ви упътят, макар че говорещите добре английски на улицата не са мнозинство.

В Малкия Париж не говорят френски

Наричат Букурещ Малкия Париж. Причината е, че старите сгради са дело на френски архитекти, които са планирали и широките булеварди. Също както в Париж Триумфалната арка, която обаче е по-малка от френската, е издигната в памет на загиналите в Първата световна война. На много места румънската столица напомня на френската, което могат да го потвърдят хора, били и в двата града. Франкофоните обаче ще останат разочаровани, защото френскоговорещите румънци вече не са мнозинство. "Френски говори старата генерация, днес повечето румънци владеят английски", уточнява 34-годишният Калин. "По комунистическо време френският е бил основният чужд език, който се е учел в училищата. Оттогава е останала и франкофонската слава на румънците", добавя Андреа. Въпреки това един в центъра на Букурещ миналата година откриха "Площада на франкофонията". Представителството на Международната организация на франкофонията за Източна Европа също се намира в румънската столица. Букурещ за разлика от София успя да запази редакцията на френското радио "RFI" и издава няколко френскоезични издания.

Купонът е в Липскани

Става дума за историческия център на Букурещ, който е запазил чара на стария град. Намира се между се на две крачки от "Пиаца Унири" между "Калеа Викторей" , бул. "Британиу" , бул. "Реджина Елизабета" и река Дъмбовица. Всъщност Липскани се нарича централната улица в стария град, заради което румънците наричат за по-лесно целия исторически център. Усещането в Липскани е неповторимо. Малките павирани улички са пълни каменни с антикварни магазини, малки бутици и барове и ресторанти. В повечето заведения се пуши, тъй като собствениците имат право сами да решават дали кръчмата им да е за пушачи или пък за непушачи. Задължителна спирка е CaruТ Cu Bere, където любителите на бирата удрят в десятката. Това е най-старата бирария в града. Отворена е още през 1875 г. на ул. "Ставрополеос" 3-5, но до ден днешен интересът към нея е огромен и без резервация трудно се намират места. Музиката на живо създава допълнително настроение, а порцията кебапчета се струва да се полеят с румънска бира "Урсус". Цените по заведенията в Румъния са доста по-високи, отколкото у нас. Румънската бира върви между 8-11 леи, кафето в заведение е около 8 леи. Тъй като кефът няма цена, оригиналните кръчми в Липскани си струва да бъдат посетени. Такива има почти навсякъде в Букурещ като Schengen Bar&Bistro например. За влизане в него не е нужна виза. На вратата на заведението пишеаArrivals, а прозорците са големи, за да дават простор на въображението.

 

Букурещ-София

Иван Филчев
наш пратеник

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай