Сандански и Мелник в маршрут "Земя на чудесата"

Сандански и Мелник в маршрут "Земя на чудесата" | StandartNews.com

Специален фонд ще развива културно-историческите атракции

По време на дискусията в Мелник Славка Бозукова даде старт на третия етап от тазгодишната национална кампания "Чудесата на България". Сега изкушените от историята ще гласуват за обектите, събрали най-много гласове в двете категории - "Атракции" и "Открития", за да определят топ 3.

Туристически маршрут "Земя на чудесата" ще възроди славата на Сандански, Мелник и Петрич като места, пълни с история и културни забележителности. За това се обединиха депутати, местна власт, представители на бизнеса, историци и археолози на дискусия в най-малкия ни град, организирана от вестник "Стандарт". "Наричат този край земя на чудесата. В годините на социализма този край е носел на хазната по милион лева приходи от туризъм годишно. Днес сумите са символични. Държавата и всички ние сме длъжници на Пиринския край. Това ни амбицира да начертаем нови маршрути и възможности за туризъм", заяви главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на форума в хотел "Мелник". Залата се оказа тясна да побере всички желаещи да участват във форума.

В най-новия маршрут за Пиринския край влизат Епископската базилика в Сандански, църквите, старинните къщи и разкопките в Мелник, храмът на Преподобна Стойна в село Златолист, Роженският манастир, античният град Хераклея Синтика, храмът на Ванга в Рупите, къщата музей на пророчицата в Петрич, Самуиловата крепост. Туристите, които отсядат в региона, ще могат да съчетаят няколко вида туризъм - културен, поклоннически, СПА и винен, стиснаха си ръцете кметове и историци. "Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" обединява нацията. Далечното минало става достъпно днес. Кампанията и образова. Но е необходимо да се подготвят качествени кадри за туризма в България и да ги задържим тук", каза Теодора Томова, управител на в. "Струма". Историкът проф. Виолета Нешева се съгласи, че е много важно да има образовани кадри за туризма, както и стремеж в младите да обиколят старините на страната ни. "Но не по-малко важно е културните и историческите забележителности да са достъпни, да са облагородени. Тук, в Мелник, всеки камък е археология. Насам често е идвала пророчицата Ванга, за да се зарежда с позитивна енергия. Имало е страшно много църкви и манастири. Необходимо е да се постави калдъръм на някои места в града", заяви проф. Нешева, която преди 2 години откри гроба на Деспот Слав - някогашен владетел на населеното място. Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов призна, че държавата вече 25 години е мащеха за туризма. "Но това ще се промени. Предвижда се създаването на Министерство на туризма, ще има фонд за развитие на туристическите атракциони. В него ще се заделят средства от концесионни такси. Трябва ни сериозна реклама зад граница. А туристическият бранш е необходимо да е национален приоритет", каза още депутатът.

Браншът да разчита и на българския турист

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

В Мелник сме за първи път. Обещахме да направим дискусия в най-малкия, но най-магнетичен град на България още на 12 декември 2012 година. Сега търсим възможности за общи туристически пакети между Мелник, Сандански, Роженския манастир и Петрич. Струма е главна пътна артерия още от времето на великото преселение на народите. Неслучайно националният парк "Пирин" е под закрилата на ЮНЕСКО от 1983 година. Перлата на този район е Мелник, люлка на вярата от векове. Няма друго място в България, където култът към свети Никола да е бил тъй силно изразен, както в Мелник. Градчето е митрополитска резиденция още от VI век, откогато датират първите му църкви. Те са били толкова много, че в миналото го наричали града на стоте църкви. През ХIV век в официалните документи Мелник е наричан още "богоспасен град", епитет, с който са били определяни само 6 града - Мелник, Константинопол, Солун, старопрестолният Търновград, Ловеч и Прилеп.

Тази година за първи път браншът отчете отрицателен тренд. В резултат на кризата с Украйна и отлива на руски и украински туристи спадът е между 30 и 50%. Тази година всички научихме по трудния начин, че основата на туризма в България трябва да е вътрешният туризъм.

Кастрева обеща нови професии за туризма

Нови професии за туризма обеща зам. образователният министър Ваня Кастрева. Тя участва в дискусията на в. "Стандарт" - "Чудесата на България", в Мелник. "Ако бизнесът има нужда от нови стандарти и професии за туризма, да се обърне към нас, готови сме да съдействаме", каза Кастрева в отговор на поставения от бранша проблем с липсата на кадри за туризма. Тя обяви, че МОН подкрепя инициативата на в. "Стандарт", който задава стандарт на държавническа отговорност за съдбата на България. Кастрева увери, че се работи за обучението на учениците по специалности в областта на туризма. Държавният план-прием пък ще се съобрази с потребностите на бранша и в средното, и във висшето образование. "Разчитаме на диалог с представителите на бизнеса. Става въпрос за известното в Германия дуално професионално образование - обучение чрез работа. Необходима е и връзка с директорите на училища, които да задават бройката кадри. Създадени са над 1000 центъра за професионално обучение. Имаме и нов проект за извънкласни дейности. Целта му е учениците безплатно да получат допълнителни знания за историята, за културата ни", увери Кастрева. Така възпитаниците на училищата ще са наясно къде да отидат, какви забележителни места да посетят. Ще се засили и патриотичното чувство в тях, ще се гордеят, че са българи.

Бизнес и археолози искат да спасят музей от кръчма

Уникален случай на нехайство от страна на държавата разкри по време на дискусията на в. "Стандарт" председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Илия Пасков. Вече 4-5 години общината в курортния град и СХРТ се молят на управляващите да се даде на Археологическия музей изоставено и рушащо се близо 15 години помещение. Между двете постройки има топла връзка, а целта е да се разшири площта на музея, за да може да се подредят важни експонати в празното помещение. "Ние направихме "магистрала" до държавните институции, за да защитим обществения интерес. Всички санданчани искат да направим от тази стара сграда част от музея. А наскоро научихме, че областният управител на Благоевград е провел търг за същото помещение, което ще стане питейно заведение. За късмет един от загубилите е обжалвал. Дано спасим този обект за музея ни", каза Илия Пасков.

От липса на адекватно държавно отношение се оплака и игуменът на Роженския манастир Епифаний. В началото на месец април миналата година пропадна част от пътя към светата обител, който се намира в края на село Рожен. Община Сандански направи проект и кандидатства в Комисията за възстановяване и подпомагане към МС. "Ние всеки ден се трудим да запазим духовното, да запазим вярата на хората. А токова време не се прави нищо, за да оправят шосето към нашия манастир", каза игумен Епифаний.

В изключително тежко състояние е и пътят към църквата на Преподобна Стойна в село Златолист - "Свети Георги". Там много трудно минават леките коли. Много миряни се отказват от желанието си да видят светата обител и да запалят свещ, да се помолят за здраве и благоденствие. "Вярвам, че в началото на следващата година ще започне да се работи по ремонта на тези пътни участъци", увери депутатът от ГЕРБ Георги Андонов, който бе на дискусията с колегата си съпартиец Кирил Котев.

Да върнем старата си слава с общ план

Младен Тимчев, зам.-кмет на община Сандански

Районът ни се намира на кръстопът с две граници, с добра локация и с богато културно-историческо наследство. В последните години обаче лежим на стари лаври. То не бяха икономически кризи, политически кризи, което доведе до застоя. Длъжни сме занапред да осребрим това, което имаме, и местните хора да почувстват ползата от това богато наследство. Трябва да дадем гласност и на ресурсите, които имаме, и на проблемите, които стоят за решаване, за да дръпне целият регион напред. Може да се направи много и да гоним високи цели, но това ще стане само ако се обединим - местна власт, централна власт, археолози, историци, експерти. Този форум на вестник "Стандарт" със сигурност е добра стъпка в тази посока.

Французи и руснаци изследват Мелник

Проф. Виолета Нешева

В Мелник всеки камък е история. Запазени са много културно-исторически забележителности. Неслучайно населеното място е обявено за архитектурен резерват. Тук е единствената запазена византийска баня, платото Свети Никола е свято място, в което е имало 4 манастира. Пътят към кулите обаче трябва да се възстанови. При разкопките се натъкнахме и на болярска къща, която е важен знак и дава информация за дворцовата градска архитектура. Тук са идвали много чужди специалисти, за да изследват Мелник, най-вече французи и руснаци. Още от ХVI век се проучва градът, в който е управлявал деспот Слав. Водя битка много отдавна този архитектурен резерват да влезе в списъка на световното наследство ЮНЕСКО.

Трябват пари за реклама на туризма

Благой Рагин, шеф на БХРА

Няма цена това, което правят вестник "Стандарт" и главният му редактор Славка Бозукова за нашия бранш. Те са като министерство в сянка. За какъвто и туризъм да говорим, не можем да гоним развитие без държавата. Всяка стотинка, която влага държавата, ще й се върне многократно. Затова отдавна настоявам 1% от валутните приходи от туризъм да се дават за външна реклама, а 1% от левовите приходи да отива за вътрешна реклама. Това ще акумулира около 30 милиона евро за външна и 20 милиона лева за вътрешна реклама. Някога съседите ни се учеха от нас на туризъм, а днес ние трябва да черпим от техния опит.

Спъват ме за ремонт на 7 църкви

Архонт Иван Кочев

Най-важното за град Мелник е да се ремонтира главната улица. Тук има огромно културно наследство, велики личности са живели в това населено място. Затова и насам непрекъснато идват туристи. Искам да възстановя 7 църкви със собствени средства, но срещам бюрокрация и неразбиране, което е недопустимо. Смятам, че не бива църкви да са държавна собственост. Мелник може да даде облика на туризма в цялата ни държава. Казвам го като човек, който 35 години е живял в чужбина. Тук съм инвестирал 6 милиона лева, но е наложително да се обединим всички, които сме тук, а не да се делим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай