Регионите привличат гости с обща реклама

Село Старо Железаре в община Хисаря е прочуто не само с уникалния скален кромлех, който трябва да бъде спасен за поколенията, но и с местните баби, които посрещат туристите и пресъздават обичаи в "Дома на традициите"

Регионите привличат гости с обща реклама | StandartNews.com

Пробиваме зад границаq като разделяме страната на 9 области
Туристите искат не просто да почиват, а да се запознаят с културното наследство и местните обичаи

Световна тенденция в туризма е да се рекламират регионални продукти и маршрути по време на международните изложения. Затова и Казанлък, който е столицата на един от новите 9 обособени туристически района - Долината на розите, трябва да си сътрудничи със своите съседни общини, за да има по голям успех. Това обясни председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков по време на втората среща между бизнеса и местните власти в Казанлък. Така с общи усилия до световен успех са достигнали дестинации като Андалусия в Испания или Сардиния в Италия, които се рекламират заедно. Туристите все по-често искат не просто да почиват, но и да се запознаят с културното наследство и обичаи на мястото, което посещават. Както и за кратко време да видят различните лица на една страна. Затова за да се привлекат туристи не само в основните туристически центрове, но и в по-непознатите и малки места, общините в Германия, Италия и Испания например се рекламират заедно като регион. Вече е готова новата туристическа карта на страната ни, подготвена от икономическото министерство, която разделя България на 9 части според специфичния потенциал за развитие на туризма в съответния регион, без да се пренебрегват наложените до момента продукти като морски и планински туризъм. Според предложението, у нас са обособени девет района - Дунав с център Русе, който ще се специализира в културния и круизен туризъм, Стара планина ще акцентира върху здравния и екотуризъм, Долината на розите - с акцент върху култура и спа, Тракия - винен и културен туризъм, Родопите залагат на селски и планински туризъм , Рила-Пирин - на религиозен. София, Северното Черноморие и Южното Черноморие пък ще промотират възможностите за културен и конгресен туризъм, а морските общини естествено и възможностите за лятна ваканция. Така всеки от тези региони ще може да се представя със собствените си предимства, вместо да се залага на мешавица и преплитане на различни познания в националната ни реклама като дестинация заради голямото разнообразие и възможности за туризъм в България. В световния туризъм от години има тенденция да се залага все повече на специализирани продукти, понякога дори такива, които няма да ви хрумнат на първо четене. Това обясни членът на УС на АБТТА Димитър Попов в Казанлък. Той даде за пример скандинавския пазар, където от години има агенции, специализирани в предлагането на пешеходен туризъм за слепи хора, турове за глухонеми хора, за самотници или хора с нестандартна сексуална ориентация, за младоженци и какво ли още не.

Правим добри клипове, но не ги показваме

Всяка трета туристическа резервация в света вече се прави онлайн. Това обясни по време на втората среща между туристическия бизнес и местните власти в Казанлък доц. Соня Алексиева от Нов български университет. Затова и позиционирането на страната ни като дестинация в интернет е изключително важно, съгласен е и председателят на УС на АБТТА Байко Байков. Според статистика, която той представи, държавата и общините към момента произвеждат достатъчно на брой и като качество клипове за промотирането ни като дестинация. За съжаление обаче те остават невидими в нета, обясни той. И даде за пример съседна Македония. Ние и комшиите произвеждаме еднакъв брой рекламни филми, но всеки от техните е гледан 31,5 пъти повече от родните, отчете Байков. В същото време световната тенденция, към която в момента страната ни не се придържа, е да се рекламира с помощта на новите технологии - социалните мрежи, блогове, видеоплатформи и апликации, категоричен беше Байков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай