По петите на Джордж Клуни в Маракеш

По петите на Джордж Клуни в Маракеш | StandartNews.com

Риадите са прохладни оазиси в лабиринтите на медината

Пристигам в Мароко броени дни след сватбата на годината между Джордж Клуни и красивата адвокатка Амал Аламудин. Новината, че младоженците ще прекарат медения си месец в Маракеш, не дава мира на местните хотелиери. Къде са отседнали актьорът и съпругата му е най-задаваният въпрос в града. "Питах моя приятелка, която работи в "Ла Мамуния" - не са го виждали там", казва Салуа Буаза, PR мениджър в хотел "Селман".

В "Ла Мамуния", бивш султански дворец, който носи името на арабски принц, са гостували цяла плеяда холивудски звезди - от Марлене Дитрих и Хичкок до Бекъмови, които даже са заченали третото си дете там. В почетната книга са се разписали Омар Шериф, Шарън Стоун, Никол Кидмън, момчетата от "Ролинг стоунс". V.I.P. мястото, което мароканското кралско семейство отваря за гости през 1923 г., е любимо и на политиците. В него са отсядали Чърчил, генерал Шарл дьо Гол, Никсън, Картър, Рейгън, Нелсън Мандела и, разбира се, нашият Симеон Сакскобургготски, приятел на предишния крал Хасан Втори.

Но "Ла Мамуния" не е единственото място в Маракеш, достойно за медения месец на Клуни. Из лабиринтите на медината само да свърнеш малко настрани от магазинчетата, може да откриеш суперлуксозни хотели, скрити зад високи дувари. Те напълно отговарят на името "Риад" - част от райската градина.

Riad La Sultana e оазис, потънал в зеленина, с басейн на покрива. Глезят гостите с масажи и хамам. И ги учат на тънкостите на мароканската кухня. Цената за най-скъпия апартамент стига до 600 евро през високия сезон.
Riad Kniza е фамилна мароканска къща, където и султанът би се отбил да отдъхне на меките дивани. Във вътрешния двор, чийто покрив са само листата на гигантски фикус, музиканти свирят на уд и тарамбука. Навън е над 35 градуса, а отвътре лъха приятна хладина. Цената за стая варира между 200 и 400 евро в зависимост от сезона.

Дали Клуни е отседнал тук? Не, но в Riad Kniza са гостували Уил Смит и Джордж Сорос. Техни снимки са поставени на специална етажерка. Там може да се види и фотос на Брад Пит, облечен в бяла джелаба. Дали "Риад" го е вдъхновил да татуира върху ръката си стиха на поета Руми: "Отвъд доброто и злото има градина. Ще те чакам там."?

Достойно място за звезди от всякаква величина е хотел "Селман". Отворен през 2012 г., той е хвърлил ръкавица на бляскавата класика "Ла Мамуния". Много ценители вече са пробвали изискания му лукс. Тук индийска фамилия е празнувала сватба с 1200 гости! Целият огромен комплекс е бил ангажиран за събитието. Ако точно тогава бе дошъл Клуни, щеше да се наложи да му откажем резервация, казва мениджърът Салуа Буаза. Клуни засега не е в "Селман", но тук са били Том Круз и Алек Болдуин. Звездата от "Мисията невъзможна" поддържал блестящата си форма със строга дисциплина и железен режим. Всяка сутрин ставал в 7 часа, правел джогинг по алеите на хотела, плувал в басейните, а след това тренирал в спортните зали. И за десерт релаксирал в СПА комплекса.

Историята на собствениците на хотела - Саида и Абдесалам Бенани Смирес, е ключова за разбирането на мароканския дух. Братът и сестрата искат да сбъднат мечтата на дядо си, който желае да види внуците преуспели в родния Маракеш, след като са получили сериозно образование в Европа. От дете Абдесалам има две страсти - хотелите и конете. И мечтае да ги свърже. През 2005 г. семейството поверява проекта за хотела на прочутия френски дизайнер Жак Гарсия. Едновременно с това купува и първите два арабски коня. А "Селман" всъщност е името на родоначалника на линия чистокръвни. Сега семейството има ферма с 22 коня в Рабат. Те участват не само в конни надбягвания, но са и шампиони в конкурси за красота. Самият Абдесалам често участва в състезания. "Както в някои дворци показват произведения на изкуството, така и ние представяме на нашите гости най-красивата порода в света, която е неразделна част от историята и културата на Мароко", казва собственикът. И добавя: "За мен конят е от най-благородните същества. Никой не може да го опитоми напълно, доверието трябва да се изгражда дълго".

Вникнах отчасти в смисъла на думите му едва след като видях неземния балет с коне на огромната поляна в комплекса. Под звуците на музика от тъмното изникват бял жребец и облечен в бяло мъж. Жребецът гледа мъжа с човешките си очи и двамата се разбират като партньори. Понякога конят не иска да се подчинява, но мъжът не се сърди, убеждава го. Докато гледам как се отдалечават в тъмното, прозирам що за същество е кентавърът.

Вълшебството продължава с черен ат, който танцува под звуците на ориенталска мелодия. Партньорът му го кара да се вдигне на задните крака, дори да се отъркаля на земята в края на представлението. Този кон изглежда по-сговорчив.
Третият красавец е петнист, танцува под звуците на "Пустинна роза" на Стинг. След като солото му приключва, на поляната пристига черният. Дресьорите искат от двата мъжкаря да допрат муцуните си. Те обаче никак не са ентусиазирани. Цвилят, изправят се на задните крака. Кой ще се подчини - ти или аз? Но в крайна сметка изпълняват повелята на хората.

Когато по-късно влизаме в конюшните, разбирам, че белият жребец е шампионът Сандхиран. Негови снимки има в целия хотел. Като истинска звезда Сандхиран търпеливо изтърпява нашето възхищение. Но бърза да затвори вратата си, за да остане на спокойствие.

Берберско синьо вдъхнови Мажорел и Ив Сен Лоран

Не само звездите се възхищават от Маракеш. Искрящият кобалт на берберите е вдъхновил френския художник Пол Мажорел, подарил на града прекрасна градина. Цветът, в който пустинните хора боядисват шаловете си, може би несправедливо е наречен "синьото на Мажорел". От магазинчето на музея дори можеш да си купиш флаконче с боята. Прочутият френски художник пристигнал за първи път в Маракеш през 1919 г. Купил земя и построил къща, която днес е музей на берберското изкуство. В градината сега има над 350 растения от петте континента - гигантски бамбук, юка, палми, кипариси, бананови дървета, филодендрони, лиани, кактуси, водни лилии, лотоси. След смъртта на Мажорел имението му е купено от Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Днес в градината има мемориал на дизайнера, починал от рак в мозъка през 2008 г. Картички за приятели с поздравления за Нова година, изработвани лично от моделиера, са подредени в музея. Цветовете и елементите на стила поп-арт в тях много напомнят на колекциите на французина, когото критиците наричаха революционер в модата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай