ОБЗОР: Хеликоптер пази скиорите

ОБЗОР: Хеликоптер пази скиорите | StandartNews.com

Зимните ни курорти вече са пълни. В началото на новия сезон почивката в планината излиза доста по-евтино, показа проверка на "Стандарт". Много от курортите ни обявиха промоции на карти за лифт и уроци по ски. Още от 1 декември за любителите на ските и сноуборда в Банско работят 3 писти, а днес за откриването на зимния сезон бяха пуснати още 5 трасета. Така близо 60% от пистите са отворени за туристи. До Коледа ще заработят всички 17 трасета. Това лято бяха монтирани нови над 30 оръдия за изкуствен сняг и броят им в ски зоната вече е 300.

Късметлия от Златица откри в преспите ключове за чисто ново "Ауди А3"

Хеликоптер ще кръжи над пистите в Банско, за да помага на закъсали скиори. Машината ще бъде разположена на начална станция при кабинковия лифт. "Целта е да можем да реагираме веднага, защото всяка минута е ценна при инциденти в гората". Това заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма "Юлен", концесионер на ски зоната над курорта. Хеликоптерът ще се използва при сложни и трудни спасителни акции в планината. Той ще помага на ранени, изгубени и бедстващи туристи, както и на пострадали при спусканията скиори и сноубордисти. "Застраховката, която покрива ползването му, е символична. Без застраховка цената е 1200 евро на час за летателната машина", обясни Обрейков. "Не познавам друг ски курорт в Европа, в който да има по-добри условия за ски в момента", призна единственият петкратен носител на Големия кристален глобус Марк Жирардели минути преди официалното откриване на зимен сезон 2014-2015 г. "Да се кара ски тук е прекрасно. Снегът е страхотен", допълни той. Думите му потвърди австриецът Щефан Еберхартер, трикратен световен шампион. Той самият преди седмица се чудел дали ще има условия за каране в Пирин планина. Но остана впечатлен от ски зоната. "Много приятно съм изненадан. Пътувал съм много по света, не съм си представял, че тук е толкова хубаво. Благодаря за поканата, невероятно красиво е, пистите са перфектни", каза Еберхартер. Двете звезди на белия керван от чужбина и родната легенда Петър Попангелов сътвориха емоционално шоу със спусканията си на писта "Алберто Томба" пред погледа на стотици свои фенове. Те обаче не се състезаваха индивидуално, а бяха капитани на отбори, в които се включиха по 15 техни почитатели. Точно преди началото на състезанието слънцето прогони мъглата и на шампионите им тръгна не само по сняг, но и по слънце. Много нашенци и гръцки туристи ги аплодираха по време на надпреварата по трасето. След битката на пистата тримата скиори направиха демонстрационно спускане заедно с бъдещите победители в белия спорт - децата от ски училище "Юлен". При пресичането на финалната права в небето отекна мощна заря, с която бе даден старт на зимния сезон в Банско. Тимът на Еберхартер пък бе награден като победител в играта "Влез в отбора на шампиона", втори останаха почетният гражданин на Банско Марк Жирардели и съотборниците му, а трети Петър Попангелов с неговите фенове. "Аз съм най-стар, нормално е да карам по-бавно от Марк и Щефан", философски прие класирането Попангелов.

Сред зрителите бе и заместник главният секретар на МВР Георги Костов. "Мислех да се запиша в някой от звездните отбори, но аз съм си от полицейския тим и от този на ветераните. Да не взема да падна, че да проваля някой от тези големи скиори", каза с усмивка той. Популярната игра "Ловци на съкровища" започна след награждаването на скиорите. По традиция стотици мераклии се записаха да ровят в снега, за да се опитат да открият голямата награда - ключовете за чисто нов лек автомобил "Ауди А3". Късметът се усмихна на Георги Бояджиев от град Златица, който още край пистата подкара новата си лъскава придобивка.

За шоуто на Бъндеришка поляна пристигнаха спортният министър Красен Кралев и ексшефът на ведомството Свилен Нейков със съпругата си Румяна. "Ските са социален спорт, за нас е важно деца и младежи да го практикуват", каза Кралев. Той е наясно какви усилия прави ски федерацията в тази посока. "Министерството също ще помага", обеща Кралев. "Днес тук има световни звезди в белия спорт. Банско вече организира перфектно домакинство на няколко старта от Световната купа. Това е невероятна реклама за ските ни, за спорта ни, за Банско, за България", каза още министърът. Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер "Юлен", поиска от него подкрепа за строителството на втора кабинкова линия.

Мтел с кампания за безопасно каране

Най-големият български мобилен оператор Мтел и Българска федерация ски (БФСки) започват кампания за по-голяма безопасност по ски пистите в курортите ни. Това обяви директорът "Корпоративни комуникации" в Мтел Илияна Захариева. Освен че за четвърта поредна година ще подкрепи Световната купа, Мтел инициира в партньорство с федерацията кампания за безопасно каране. Целта е на скиорите и сноубордистите да бъде обърнато внимание колко е важно да спазват правилата. Пред медиите беше представен талисманът на кампанията - Здравко. Рисуваният герой ще се появи върху табели с предупредителни послания, които ще бъдат представени на ключови участъци, на предпазните мрежи по пистите, както и на всички протектори, разположени на опасни места, където има стълбове, машини за сняг, дървета и контейнери. Кампанията започва с началото на ски сезона в Банско. Желанието на организаторите е в нея да се включат още Витоша, Боровец и Чепеларе.

Сготвиха 450 кг месо в Юнашкия тиган на Боровец

Най-старият български зимен курорт Боровец откри сезона с пищно парти. Цял ден кабинковата въжена линия работеше безплатно за гостите. Феновете на белите спортове имаха възможност да видят на сцената пред хотел "Рила" фолклорни състави и младежки групи от цялата област, както и да се насладят на кулинарната изложба и да опитат от приготвените ястия. Юнашкият тиган на България също гостува на Боровец и в него бяха сготвени над 450 кг месо. Имаше и питка с късмети за всички гости. Заради липсата на достатъчна снежна покривка и условия за производството на достатъчно количество изкуствен сняг ски зоната на Боровец ще бъде открита официално до дни. При старта й ще се запазят преференциалните условия за деня на откриването, а именно безплатни ски и сноуборд обучения, дневни лифт карти на половин цена и безплатно нощно каране. Нели Сандалска от мениджмънта на курорта увери гостите, че дружеството продължава с поетата инвестиционна политика. Пистите за нощно каране през новия сезон са увеличени с "Мартинови бараки" 4, "Ротата" и "Пътя на Ситняково". Ще бъде пуснат и втори терейн парк за феновете на фристайла.

Опашки за безплатен лифт в Пампорово

150 носиха сняг с ръце, турските туристи с 10% повече

Много слънце, 4 покрити със сняг писти и безплатен лифт дадоха старт на сезона в Пампорово. Пред станциите се извиха опашки от желаещи да използват съоръженията. "Един сезон, който изглеждаше безнадежден заради липсата на сняг, се очертава като доста силен занапред", заяви изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. "Без подкрепата на 101-ви алпийски батальон в Смолян това нещо нямаше как да се случи", призна той. И разказа как 150 военни, затворници и екип на фирмата с лопати събирали снега, изхвърлен от оръдията по периферията на пистите. Те го носили с ръце, за да направят по-дебел снежен слой, който машините да обработят и превърнат в снежна покривка за скиорите. "Абсолютни герои, без военните и затворниците това нямаше да се случи, това са хората, които дадоха всичко от себе си. Поклон пред Българската армия", каза още изпълнителният директор на фирмата, стопанисваща спортните съоръжения. Пампорово тази година очаква минимум 10% ръст на турските туристи, а след 20 декември хотелите са пълни. Родопският ски комплекс посреща първите чужди туристи с чартъри на 18 декември.

Тази година цените на ски и лифт услугите няма да поскъпват. От 14 до 19 декември туристите могат да се възползват от промоцията на картите за лифт. В този период те ще струват 39 лева, а от 20 декември влиза в сила стандартната цена от 53 лева на ден за възрастен.

Зелена светлина за нови писти

Вече имаме зелена светлина от министерството на регионалното развитие за промяна на общия устройствен план на Пампорово, съобщи кметът на община Чепеларе Тодор Бозуков. Той обясни, че целта е да се изградят нови лифтове и писти между двата курорта - Пампорово и Чепеларе. Това пък ще увеличи капацитета на съоръженията на 20 000 души на час и на над 70 км писти.

Хотели и механи замразиха цените

Увеличение на цените в хотелите и механите в Банско тази година няма да има. А някои обекти дори намалиха тарифите с 5-10%, показа проверка на "Стандарт". В тризвездните и четиризвездните комплекси нощувките са от 60 до 160 лева. В семейните хотели може да се намери нощувка за 30-35 лева с включена в цената закуска. В частните квартири леглото е между 20 и 25 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай