Малдивите - бягство от мегаполиса

Палми вместо чадъри пазят от слънцето на плажа

Малдивите - бягство от мегаполиса | StandartNews.com

Земният рай е на Малдивите, казват пътешествениците от класа. Но в него са били само големите късметлии, докоснали се до приказната, сякаш недокосната от човешка ръка красота на природата. Ако си мечтаете за сливане с нея, далеч от традиционните курорти по света, то малката островна държава е мястото за вашето бягство. Липсата на бензинови пари не означава, че ще ви липсва лукс. Точно обратното. Какво по-хубаво от това да си подариш следобедна дрямка, докато гледаш как под стъкления под на бунгалото в безкрайно сините океански води плуват най-различни риби. Почиващите са настанени в луксозни къщи, които са така наредени, че всеки от гостите се чувства като че ли е на необитаем приказен остров. В същото време кулинарите достижения на цивилизацията са само на ръка разстояние. И въпреки че Малдивите са мюсюлманска държава, в която алкохолът е забранен, властите негласно си затварят очите за коктейлите и разпускащите напитки в туристическите центрове, за да не се нарушава спокойствието на почиващите. Друга от екстрите на островната ваканция е непосредствената близост на Индийския океан. Постройките на "втора линия" от брега са на едва 20-30 метра от него. Малдивите се състоят от 26 коралови атола, от които се образуват над 1200 малки острова. Приблизително 200 от тях са населени, а 100-тина са превърнати в курорти. Държавата е скътана на около 450 км югозападно от Индия и 800 км югозападно от Шри Ланка.

Естествено една от най-големите атракции на Малдивите са подводните "сафарите", посветени на разнообразните и уникални обитатели на кораловите рифове. Ако не можете да плувате, можете да се възползвате от останалите туристически атракции, които също ще ви отведат под огледалните води на Индийския океан. Именно край райските острови е построен първият подводен ресторант, в който ще похапнете в романтична обстановка. Сред възможностите за релакс в самия океан е и посещение на подводен спа център или нощен клуб.

Най-голямата опасност за туристите на островите са слънчевите изгаряния. Близостта на Малдивите до екватора е причина слънчевите лъчи да падат под ъгъл от 90 градуса и да имат поразяващ за кожата ефект. Затова - само защитни кремове с висок фактор над 75. Екстра са безплатните чадъри на острова - 30-ина метрови палми, чиято сянка прави престоя ви значително по-приятен.

Най-подходящото време за посещение на островите е от декември до март, когато океанът е като тюркоазено огледало.

Ваканцията е безплатна за всички булки

Тъй като Малдивите са предпочитана дестинация за сватбено пътешествие, много от първокласните хотели предлагат до 100% отстъпка от цената на нощувките - промотират пакет, в който младоженката нощува безплатно, било то с включен полупансион или закуска. В зависимост от условията на съответния хотел тези специални предложения важат до 3, 6 или най-много 12 месеца след сватбата, като свидетелството за сключен брак се представя на място, както и при туроператора посредник. Към отстъпките за младоженци хотелите прибавят и малки, но изключително приятни изненади като специална декорация с цветя, бутилка шампанско, кошница с плодове, вана с листа от рози, ваучери за СПА процедура или романтична вечер на свещи на морския бряг.

Цената за 10-дневна ваканция ще ви струва около 4000 лв., показват офертите на туроператорите. Допълнителните екскурзии обаче са на напълно приемливи цени от порядъка на 35 долара за нощен риболов и 60 долара за пикник. Наем на катамаран излиза около 20-30 долара на човек, а дайвингът е около 80 долара с лодката и наем на екипировката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай