Чистят църкви и параклиси за гърци

Чистят църкви и параклиси за гърци | StandartNews.com

Трескаво почистване на църквите и районите около тях започва в общините Петрич и Сандански. Целта е до Великден навсякъде да бъде чисто. Причината за ежедневните уборки е напливът на наши и чужди туристи към храмовете и манастирите в региона по Великден. Най-много са гърците, които са няколко хиляди за великденските празници и посещават много църкви и в градовете, и в Мелник, и в останалите селища на общината.

„Няма как. Трябва да посрещаме подобаващо миряните. Хубаво е, че напоследък все повече са чужденците. Най-много обаче са гърците, които са силно вярващи. Идват, палят свещи, молят се, оставят и дарения", твърди отец Георги Сарадинов.

В следващите близо 40 дни храмовете в района ще бъдат лъснати до блясък, за да са чисти и подредени за Великден. Защото тогава ще е поредният десант на чужди туристи и гости от страната. В последните години гърците идват в курорта и заради множеството църкви и манастири в общината. Религиозният туризъм набира скорост в последните 5-6 години, интересът на гостите към храмовете и историческите находки тук е огромен, твърдят хотелиери и туроператори. Въпросните обекти са уникални не само със своята архитектура, икони и стенописи, но и заради легендите и преданията, свързани с тях. Най-посещаваното място от гръцките туристи си остава прочутият Роженски манастир, който е само на 7 километра от Мелник. Това е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища в България.

"За Великден очакваме няколко хиляди гърци, а те не пропускат да посетят църквите и манастирите ни", твърдят от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в курортния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай