Без гърци в Петрич и Сандански заради блокадата

Без гърци в Петрич и Сандански заради блокадата | StandartNews.com

Блокадата на границата нанася сериозен удар по икономиката на общините Петрич и Сандански. Гръцките фермери вече трета седмица протестират и затварят движението понякога и за над 24 часа. Почти няма гръцки туристи в двата южни града заради протестите, а това се отразява негативно във финансово отношение на местните фирми а предоставяне на различни услуги. През почивните дни в Петрич идват десетки автобуси с гърци, които спят в хотелите, пазаруват от магазините, хапват и пийват в ресторантите. "Това води до по-високи приходи за бизнеса в общината, но сега ги няма", призна кметът на общината Димитър Бръчков.

Губи и общинската хазна, защото много транспортни фирми са регистрирани тук, но заради блокадите има спад в техните приходи, а оттам и в община Петрич.

Същата е ситуацията и в съседния курортен град Сандански. "Почти няма гръцки туристи, а това няма как да не се отрази на икономиката в града", разкри градоначалникът Кирил Котев. Двете общини и БЧК осигуряват храна и вода за шофьорите, блокирани на българска територия.

"Ние правим това което можем, за да облекчим положението на шофьорите, които чакат да преминат границата. Те са изнервени от дългото чакане и са в правото си а негодуват", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай