За Бил Гейтс рисковете от ИИ са реални, но нищо, с което не можем да се справим

Той казва, че е оптимист за бъдещето

За Бил Гейтс рисковете от ИИ са реални, но нищо, с което не можем да се справим | StandartNews.com

Бил Гейтс звучи по-малко притеснен от някои други ръководители в Силиконовата долина за рисковете от изкуствения интелект. В публикация в блог във вторник съоснователят на Microsoft очерта кои са най-големите области на безпокойство по отношение на изкуствения интелект, но подчерта, че тези рискове са „управляеми“.

„Това не е първият път, когато голяма иновация въвежда нови заплахи, които трябва да бъдат контролирани“, пише Гейтс. „Правили сме го и преди.“

Гейтс оприличи ИИ на предишни „трансформиращи“ промени в обществото, като въвеждането на автомобила, което след това изисква от обществото да приеме предпазни колани, ограничения на скоростта , шофьорски книжки и други стандарти за безопасност. Иновациите, каза той, могат да създадат „много турбуленции“ в началото, но обществото може „да излезе по-добре в крайна сметка“.

Microsoft е един от лидерите в надпреварата за разработване и внедряване на ново поколение от генеративни AI инструменти в популярни продукти с обещанието да помогне на хората да бъдат по-продуктивни и креативни. Но редица видни фигури в индустрията също така публично повдигнаха сценарии за края на света относно бързо развиващата се технология.

В публикацията си в блога тази седмица Гейтс каза, че вярва, че една от най-големите опасности е потенциалът за дълбоки фалшификации и генерирана от AI дезинформация за подкопаване на изборите и демокрацията. Гейтс каза, че се „надява“, че „AI може да помогне за идентифицирането на deepfakes, както и за създаването им“. Той също така каза, че законите трябва да са ясни относно използването и етикетирането на deepfake, „така че всеки да разбере кога нещо, което вижда или чува, не е истинско“.

Гейтс също изрази загриженост за това как AI може да улесни хакерите и дори държавите да предприемат кибератаки срещу хора и правителства. Гейтс призова разработването на свързани мерки за киберсигурност и правителствата да обмислят създаването на глобален орган за ИИ, подобен на Международната агенция за атомна енергия.

Гейтс каза, че „естествено е да се чувстваш неспокоен“ по време на преходен период, но добави, че е оптимист за бъдещето и как „историята показва, че е възможно да се решат предизвикателствата, създадени от новите технологии“.

„Това е най-трансформиращата иновация, която някой от нас ще види през живота си“, пише той, „и здравословният обществен дебат ще зависи от това дали всеки е запознат с технологията, нейните ползи и рисковете.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай