В Русия започнаха да се внасят повече телефони с копчета

По данни на РБК, през първото тримесечие в Русия са били доставени общо 10,3 милиона телефона и смартфона

В Русия започнаха да се внасят повече телефони с копчета | StandartNews.com

Според доклад на GS Group, през първото тримесечие на тази година вносът на телефони с копчета в Русия е нараснал необичайно много. Доставките на този тип модели в страната са нараснали с 43% в сравнение със същия период на миналата година, докато доставките на смартфони, напротив, са намалели с 14% до 6,8 милиона броя.

По данни на РБК, през първото тримесечие в Русия са били доставени общо 10,3 милиона телефона и смартфона, което е приблизително толкова, колкото и през първото тримесечие на миналата година. В парично изражение пазарът е нараснал с 10 % (197 млн. рубли), което се дължи на по-високите цени на джаджите.

По-голямата част от внесените телефони се пада на компаниите Inoi, F+ и BQ, които са доставили 1,9 милиона телефона. Според представител на една от националните марки това увеличение на предлагането може да се обясни с факта, че поради забавяне на доставките през миналата година в началото на тази година е направена по-голяма поръчка, за да се избегне недостиг на стоки.

GS Group съобщава, че през март обемът на доставките на телефони и смартфони е намалял 1,5-2 пъти в сравнение със същия месец през предходните години. Различни фактори могат да играят роля, понякога несвързани с потребителските свойства на стоките, като например спад на покупателната способност в световен мащаб.

Някои марки, като Apple и Samsung, спряха доставките си за Русия по политически причини, а китайските компании намалиха доставките си поради проблеми с логистиката и ценообразуването. По-рано беше съобщено, че запасите в руските складове ще стигнат за 2-3 месеца. Въпреки това продажбите на бутонни устройства са в застой, въпреки големия брой внесени устройства - продадени са дори по-малко от първото тримесечие на миналата година, а средната сметка за тези модели не се е променила. Въпреки това статистическите данни се различават значително при различните търговци на дребно - при някои от тях продажбите на телефони са се увеличили, а при други, напротив, са намалели. Очаква се през второто тримесечие да има увеличение поради началото на сезона на вилите. Статистически повечето продажби са на физически лица.

GS Group очаква, че ако Apple и Samsung не се завърнат на руския пазар, китайски марки като Xiaomi, Realme и Honor могат да заемат тяхното място през второто тримесечие. В този случай делът на китайските смартфони на пазара може да нарасне до 80 %, а други 20 % ще бъдат смартфони, внесени без официалното одобрение на Samsung и Apple чрез паралелен внос, както и руски марки.

Отбелязва се, че китайските Oppo и Vivo са спрели доставките за Русия, въпреки че не са обявили официално прекратяването на сътрудничеството. GS Group очаква, че те скоро ще отстъпят място на други, не толкова известни марки. Освен това според новите статистически данни около 60% от устройствата, продавани в Руската федерация, вече принадлежат към категорията 10-30 хил. рубли. - През 2021 г. делът на същия сегмент ще бъде 40%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай