Стана напечено! Подгониха фирмите за криптовалута

Три американски фирми обвинени в злоупотреба

Стана напечено! Подгониха фирмите за криптовалута | StandartNews.com

Обвиненията към света на криптотехнологиите се оказаха недотам безпочвени. Това е нещо неприятно да признаем, но се налага. След времената на ентусиазъм и множество инвестиции сега твърде много платформи попадат в съда заради поведение, което говори за измами.

През последните няколко дена американски прокурори обвиниха три известни фирми за криптовалути в измама на инвеститорите на стойност повече от 1 милиард долара.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс обяви, че криптоборсата Gemini е излъгала клиентите си за рисковете от инвестиционната сметка, която предлага, плащайки високи лихвени проценти върху криптовалути. Криптокредиторът Genesis и компанията-майка Digital Currency Group също бяха включени в съдебното дело. Дейността му бе спряна миналия ноември, прекъсвайки достъпа на клиентите до средствата им.

Това се случи малко след колапса на FTX, борсата за криптовалута, управлявана от Сам Банкман-Фрид, който сега е изправен пред обвинения в измама. Фирмата Genesis, която е дала големи заеми на компаниите му, подаде заявление за банкрут няколко месеца по-късно.

Сега главният прокурор Джеймс казва, че случаят се отнася до „още един пример за лоши играчи, причиняващи щети [на множество жертви] в недостатъчно регулираната индустрия на криптовалутите“.

Междувременно Digital Currency Group (DCG) и Gemini обявиха, че ще се борят за отпадането на прокурорските искове. „Честността и почтеността винаги са били моите ръководни принципи“, каза основателят на DCG Бари Силбърт. Той окачестви обвиненията като „безпочвени“.

Съдебният иск на прокурора Джеймс е най-новият, който произтича от сривовете в крипто-индустрията миналата година, когато пазарите на цифрови валути се влошиха.

Трите обвинени компании са работили заедно върху Gemini Earn, която стартира през 2021 г. и позволяваше на потребителите да заемат крипто-пари на Genesis в замяна на лихвени проценти от над 7%. В делото си прокурорите посочиха, че екипът на Gemini е знаел добре, че Genesis има нестабилни финанси от самото начало на програмата. Но, според обвинението, въпреки всичко Gemini не е предупредила клиентите си за рисковете от отпускането на заеми на компанията. Вместо това е обявила че е била обект на проверка.

През юни 2022 г. рисковете се увеличиха, когато Genesis беше засегнат от повече от $1 милиард загуби заради колапса на друга крипто-фирма. Според прокурорите, Genesis и DCG са се постарали да прикрият ситуацията с финансови маневри и фалшиви доклади, включително и до Gemini, същевременно твърдейки в публичното пространство, че балансът им е „силен“.

Genesis и DCG вече бяха изправени пред твърдения за измама от Gemini – крипто-борса, основана от близнаците Уинклвос, които са известни с твърдението, че техният бивш съученик от Харвард Марк Зукърбърг е откраднал идеята им да изобретят Facebook. Сега Gemini твърди, че съдебният процес потвърждава твърденията й срещу Genesis. „Да обвиняваме жертва, че е била измамена и излъгана, няма смисъл – и ние очакваме с нетърпение да се защитим срещу тази несъстоятелна позиция“, се казва в изявление, споделено в социалните медии.

Но, според делото, през лятото на 2022 г. някои висши служители на Gemini са се притеснили достатъчно от случващото се, за да изтеглят собствените си средства. „Тези компании за криптовалута излъгаха инвеститорите и се опитаха да скрият повече от един милиард долара загуби. В резултат на това пострадаха мнозина инвеститори от средната класа“, каза главният прокурор Джеймс. Тя цитира дори пенсионирана 73-годишна баба сред всичките 232 000 инвеститори, които са станали жертви на предполагаемата измама.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай