Шефът на Tesla в Китай с голямо повишение

Том Джу е основен лидер в Tesla и е ключът към нейния успех в Китай

Шефът на Tesla в Китай с голямо повишение | StandartNews.com

Том Джу, шефът на компанията Teslа в Китай най – вероятно ще наследи Илон Мъск като главен изпълнителен директор на най-големия производител на електрически автомобили в света. Единствено фабриката в Берлин няма да бъде под неговата юрисдикция, пише CNN. Това назначение идва в момент, когато Мъск е критикуван за придобиването на Twitter, а акциите на Tesla се сринаха с 65% през 2022 г.

Джу, който сега е най-високопоставеният изпълнителен директор на Tesla след Мъск, изигра огромна роля в подпомагането на компанията да се възстанови от блокирането на Covid в Китай, най-големият международен пазар на автомобилния производител.

 „Джу е основен лидер в Tesla и е ключът към нейния успех, особено в Китай“, каза Даниел Айвс, управляващ директор и старши анализатор на капиталовите изследвания. Джу се присъедини към Tesla през 2014 г. и е описан като „прагматичен“, „трудолюбив“ и „работохолик“ от китайските медии.

Преди да се присъедини към Tesla, той основава консултантска фирма за управление на проекти, предлагаща съвети на китайски изпълнители, които искат да се разширят в чужбина.

Китайският шеф на Tesla води скромен начин на живот. Той живее в евтин обществен дом под наем, като плаща месечен наем от по-малко от 2000 юана ($290), тъй като е близо до фабриката в Шанхай. Да живееш близо до работа е „доста удобно“, казва Джу в интервю. Той също така споделя кола с колеги и започва работа в 6 или 7 сутринта, като често остава след полунощ.

През 2019 г., след като множество тайфуни удариха дренажната система на завода в Шанхай, Джу и други служители на Tesla източиха ръчно водата с пластмасови кофи под дъжда.

От 2014 г. насам Tesla се разраства бързо на най-големия автомобилен пазар в света. През 2019 г. тя построи Shanghai Gigafactory в рамките на 10 месеца на цена, която беше с 65% по-евтина от завода за производство на Model 3 в Съединените щати.

В рамките на няколко години той се превърна в най-големия завод за производство на електромобили на планетата.

През август 2022 г. Мъск каза, че компанията е произвела над три милиона автомобила, един милион от които идват от Шанхай. През ноември фабриката в Шанхай постави нов рекорд за месечна доставка от повече от 100 000 автомобила. Всичко това беше постигнато, след като Covid ограниченията накараха завода временно да спре производството миналата година.

Продажбите на Tesla в Китай също надминаха очакванията. За първите три тримесечия на 2022 г. Tesla генерира приходи от 13,6 милиарда долара от Китай, което е с 51% повече от същия период преди година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай