Съдят Apple за 2 милиарда долара заради некачествени iPhone-и

В писмените си аргументи Apple заяви, че искът е "неоснователен" и категорично отрече батериите на нейните iPhone да са били дефектни, с изключение на малък брой модели iPhone 6s, за които е предложила безплатна замяна на батериите

Съдят Apple за 2 милиарда долара заради некачествени iPhone-и | StandartNews.com

Във вторник Apple призова лондонския съд да блокира колективен иск на стойност 2 млрд. долара, в който компанията е обвинена в използване на некачествени батерии, умишлено забавяне на по-старите iPhone-и и ускоряване на изтощаването на батериите им чрез актуализации на софтуерната платформа iOS.

Технологичният гигант е изправен пред иск на стойност до 2 млрд. долара, подаден от ръководителя на отдела за защита на потребителите Джъстин Гутман от името на потребителите на iPhone в Обединеното кралство. Адвокатите на Гутман твърдят в съдебните документи, че Apple е скрила проблеми с батериите в някои модели телефони и тайно е инсталирала инструмент за управление на захранването, който ограничава производителността на смартфоните.

В писмените си аргументи Apple заяви, че искът е "неоснователен" и категорично отрече батериите на нейните iPhone да са били дефектни, с изключение на малък брой модели iPhone 6s, за които е предложила безплатна замяна на батериите. Компанията също така съобщава, че актуализация за управление на захранването, въведена през 2017 г. с цел управление на стари батерии или ниски нива на заряд, е намалила производителността на iPhone 6 средно само с 10%.

Във вторник Гутман поиска от Апелативния съд по конкуренция в Лондон да удостовери делото и да го отнесе в съда. Адвокатът му Филип Мозер цитира споразуменията на Apple за уреждане на колективни искове в САЩ през 2020 г. и уреждащите съдебни дела в американските щати във връзка с проблемите с батериите на iPhone като доказателство, че Apple "не е твърдяла, че това никога не се е случвало". Според Мозер Apple също така е обещала да бъде "по-открита" с потребителите на iPhone относно състоянието на батерията през 2019 г. пред британския регулатор.

Компанията отрича да е подвеждала клиентите си относно проблемите с батериите на iPhone и посочва публичното извинение, което публикува през 2017 г., предлагайки по-евтина замяна на батериите на засегнатите клиенти. Адвокатът на Apple Дейвид Уолфсън заяви, че в съдебния иск всъщност се твърди, че "не всички батерии могат да осигурят необходимата пикова мощност при всички обстоятелства и по всяко време", което е характерно за всички устройства, захранвани с батерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай