Русия обяви Meta за терористична и екстремистка организация

Използването на Instagram ще бъде третирано като престъпление

Русия обяви Meta за терористична и екстремистка организация | StandartNews.com

Руските власти добавиха Meta, компанията, която притежава Facebook и Instagram - към списък с терористични и екстремистки организации, съобщава агенция Интерфакс в страната.

Двете платформи бяха забранени в Русия през март заради „русофобия“.

Това последва съобщението на Meta, че ще разреши публикации като „смърт на руските нашественици“, но не и правдоподобни заплахи срещу цивилни. Мета обжалва забраната, но тя беше потвърдена от московски съд през юни.

Забраната не важи за WhatsApp, който Meta също притежава.

Насилствени настроения

Американският технологичен гигант отхвърли обвиненията, че насърчава антируски настроения. През март служител на Meta коментира пред BBC News, че прави временно изключение от нормалните си политики, „в светлината на продължаващото нахлуване в Украйна“, за да позволи на засегнатите да „изразяват насилствени настроения към нахлуващите въоръжени сили“.

Според Интерфакс включването в списък на екстремистки организации означава, че банките могат да замразят средствата на Meta в Русия.

Напрежението между западните технологични платформи и Русия станаха факт преди месеци. Все пак липсата на Facebook не се усети толкова много, колкото може би - заради популярния руски клонинг VK.

Но Instagram остава силен в Русия, а с широкото използване на виртуални частни мрежи (VPN) означава, че забраната на платформата всъщност не е спряла хората да имат достъп до нея.

Това ново официално наименование "терорист" обаче може да промени това и може да означава, че вече е криминално престъпление да се използва Instagram, дори и чрез VPN.

Също така не е ясно дали обозначението включва WhatsApp.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай