Не е за вярване. Кой подслушва устойствата ни

Причината е да им изпращат реклами

Не е за вярване. Кой подслушва устойствата ни | StandartNews.com

Маркетингов екип в рамките на медийния гигант Cox Media Group (CMG) твърди, че има способността да „слуша“ всички разговори на потребителите посредством вградените микрофони на смартфони, смарт-телевизори, умни домашни асистенти и други подобни устройства, за да събира данни и да ги използва за маркетинг и реклама. Информацията стана ясна след ревизиране на маркетингови материали на CMG от екипа на 404 Media и подробности от презентация, изнесена пред „външни маркетинг специалисти“. Технологията се нарича „Активно слушане“. За нея CMG твърди, че може да идентифицира потенциални клиенти „въз основа на случайни разговори в реално време“.

Новината потвърждава нещо, в което огромна част от потребителите са убедени от години: че смартфоните подслушват хората, за да им сервират реклами. Досега нямаше твърди доказателства за практиката. Ясно е, че тeхнически подобна възможност съществува, но всички големи технологични фирми винаги са отричали да практикуват това наистина.

CMG рекламира похватите си, като твърди, че този метод не се използва на пазара днес, но че това е „маркетингова техника, подходяща за бъдещето. Налична днес”. Подобни изявления има и в личните профили в LinkedIn на служителите на компанията. 

„Какво би означавало за вашия бизнес, ако можете да таргетирате потенциални клиенти, които в ежедневните си разговори активно обсъждат своята нужда от вашите услуги? Не, това не е фантастичен филм – това са гласови данни и CMG има възможностите да ги използва в полза на вашия бизнес“, се казва в уебсайта на CMG.

Относно „активното слушане“ CMG твърди, че може да „насочи вашата реклама към точните хора, които търсите“, пак според уебсайта. Целта е рекламите да се насочат към потенциални клиенти или клиенти въз основа на това, което казват в „ежедневните си разговори“, добавя уебсайтът. Технологията прихваща фрази от рутинните дискусии като:

„Лизингът на колата изтича след месец — трябва да помислим какво ще правим“.

„Миниван би бил идеален за нас“

„Какво е това, мухъл ли виждам по тавана?“

„Този климатик май е на последни издихания“

Мераклиите за „активно слушане“ могат да си „заявят“ територия, където искат да използват услугите, например в радиус от 10 или 20 километра. След настройката „активното слушане“ започва и се анализира чрез AI за откриване на „подходящи“ разговори чрез смартфони, смарт-телевизори и други устройства, обяснява презентацията уебсайтът.

Твърденията относно тази способност пораждат очевидни и непосредствени въпроси. Част от тях са с чисто правен (юридически) характер. Прихващането на комуникации без надлежно съгласие може да наруши законите за неприкосновеност.

В уебсайта на CMG тази тема е разгледана в секция, която започва с „Ние знаем какво си мислите…“ Изненадващо или не, правната секция твърди, че подслушването е съвсем легално. „Това законно ли е? ДА – напълно законно е телефоните и устройствата да ви слушат. Това е така, защото потребителите обикновено дават съгласие, когато приемат правилата и условията за софтуерни актуализации или изтегляния на приложения“, се казва в уебсайта.

Етичните въпроси, разбира се, изобщо не са тема на обсъждане.

Компанията, огласила технологията, казва, че „възвръщаемостта на инвестициите вече е впечатляваща“ и продължава да привлича потенциални клиенти. Сред партньорите и потребителите на технологията, с които фирмата се хвали, са имена като Amazon, Microsoft и Google. Повечето от тези големи имена избягват да коментират темата.

Само Google си позволи да обясни пред 404 Media, че „от години Android не позволява на приложенията да събират аудио, когато не се използват активно, и всеки път, когато приложение активира микрофона на устройството, в лентата на състоянието се показва забележима икона“. Apple, от своя страна, предупреждава потребителите на iPhone, когато дадено приложение има достъп до микрофона на устройството, чрез малка икона в потребителския интерфейс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Егея Димитрова
преди 4 месеца

После се чудим как ни крадът профила и личните данни, макар, че ни уверяват че "не е така"! Колко пъти съм диктувала ЕГН-та и номер на ЛК! Някой пак ще каже: "Няма как"! Има как - това е световна система за данни!👽👿🤑

Откажи
КОЛЬО
преди 4 месеца

НЕ.ЗАБРАВЯЙТЕ.ППтата НИКОГА.НЕТРЯБВА.ДА ОСТАНАТ.вBG

Откажи
СТАНЧО
преди 4 месеца

ДА.СЕ.ОСВОБОДИМ.ОТ ЛИБЕРАСТИТЕ

Откажи