Най-бялата боя в света е усъвършенствана

Вече може да се използва за намаляване на топлината в автомобили, влакове и самолети

Най-бялата боя в света е усъвършенствана | StandartNews.com

Най-бялата боя в света отразява радиацията толкова добре, че запазва повърхностите хладни и намалява нуждата от климатизация. Тя е в Книгата на рекордите на Гинес, създадена от изследователи от университета "Пърдю" в САЩ. Сега стана ясно, че изследователи са разработили нова формула на боя, която може да се нанася на по-тънък слой върху обработваната повърхност и да се използва за разсейване на топлината в автомобили, влакове и самолети.

В оригиналната най-бяла боя в света се използват наночастици от бариев сулфат, които отразяват 98,1% от слънчевата светлина, така че външните повърхности остават с повече от 4,5°C по-хладни от температурата на околната среда. Изобретението изглежда много обещаващо, тъй като чрез покриване на покрива на къща с тази боя например, вътрешността на къщата може да бъде значително охладена, като се спестят разходи за климатизация и по този начин се намалят вредните емисии.

Проблемът беше, че за да се постигне високо ниво на радиационно охлаждане под температурата на околната среда, слоят боя трябваше да се нанесе с дебелина най-малко 400 микрона. Тази дебелина се счита за нормална за сгради, но в случай на по-взискателни конструкции боята трябва да бъде по-тънка и по-лека. Ето защо изследователите са създали нова формула за самата бяла боя, която я прави по-рядка и по-лека.

Новата версия на боята е способна да отразява 97,9% от слънчевата светлина при дебелина от 150 микрона. Боята има и въздушни кухини, което я прави много пореста в наномащаб. По-ниската плътност осигурява по-ниско тегло, което също е важен аспект за по-нататъшните практически приложения на боята. Съобщава се, че новата боя тежи с 80 % по-малко от своя аналог на основата на бариев сулфат, но има почти същата слънчева отражателна способност. В близко бъдеще изследователите планират да започнат търговско производство на най-бялата боя в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай