Meta започва големи съкращения

Марк Зукърбърг пое отговорност, след като неговият прекомерен оптимизъм за растежа е довел до прекомерно наемане

Meta започва големи съкращения | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг планира големи съкращения в технологичния гигант, съобщи Wall Street Journal. Според доклад, който CNN цитира, Зукърбърг е казал на ръководителите на компанията майка на Facebook (FB) , че той е отговорен за съкращенията на работни места, след като неговият прекомерен оптимизъм за растежа е довел до прекомерно наемане.

Смята се, че предстоящите съкращения на работни места вероятно ще засегнат хиляди служители и ще отбележат първото драстично намаляване на броя на служителите в историята на компанията.

Meta има повече от 87 000 служители към септември според декларация на Комисията за ценни книжа и борси, което представлява увеличение от 28% спрямо предходната година, следа като персоналът се увеличи по време на пандемията, докато бизнесът процъфтяваше.

Съвсем наскоро основният бизнес на компанията беше силно засегнат от бързо нарастващата конкуренция от конкуренти като TikTok, както и от скорошни промени от Apple (AAPL) , свързани с насочването на реклами. Страховете от задаваща се рецесия също накараха рекламодателите да затегнат коланите. След като се похвали с пазарна капитализация от над 1 трилион долара миналата година, Meta сега се оценява на около 250 милиарда долара.

Междувременно компанията също така харчи милиарди за бъдеща версия на интернет, наречена метавселена, която вероятно остава след години. В края на миналия месец Meta отчете втория си тримесечен спад на приходите от излизането си на борсата и съобщи , че печалбата й е по-малко от половината от сумата, която е направила през същия период на предходната година.

Тези съкращения в Meta идват, когато други технологични компании обявиха също големи съкращения на работни места. Миналата седмица компанията за споделено пътуване Lyft съобщи, че съкращава 13% от служителите си, а фирмата за обработка на плащания Stripe каза, че съкращава 14% от персонала си. Същия ден гигантът за електронна търговия Amazon (AMZN) заяви, че въвежда пауза при корпоративното наемане.

Също миналата седмица Twitter обяви мащабни съкращения на работни места в компанията, след като Илон Мъск пое кормилото след придобиването на компанията за 44 милиарда долара, което изискваше поемане на значителен дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай