Google планира гигантски AI езиков модел, поддържащ 1000 езика

Google вече започна да интегрира тези езикови модели в продукти като Google Search

Google планира гигантски AI езиков модел, поддържащ 1000 езика | StandartNews.com

Google обяви амбициозен нов проект за разработване на единен езиков модел на изкуствен интелект, който поддържа „1000-те най-говорими езици в света“. Като първа стъпка към тази цел, компанията разкрива AI модел, обучен на над 400 езика, който описва като „най-голямото езиково покритие, наблюдавано в говорен модел днес“.

Езикът и изкуственият интелект вероятно винаги са били в основата на продуктите на Google, но последните постижения в машинното обучение – особено разработването на мощни, многофункционални „големи езикови модели“ или LLMs – поставиха нов акцент върху тези домейни.

Google вече започна да интегрира тези езикови модели в продукти като Google Search.  Езиковите модели имат редица недостатъци, включително склонност да възпроизвеждат вредни обществени пристрастия като расизъм и ксенофобия, но са и способни на много задачи - от генериране на език (като GPT-3 на OpenAI ) до превод (вижте работата No Language Left Behind на Meta ). „Инициативата за 1000 езика“ на Google не се фокусира върху някаква конкретна функционалност, а върху създаването на единна система с огромен обхват на познания за езиците по света.

Пред The ​​Verge Зубин Гахрамани, вицепрезидент по изследванията в Google AI, каза, че компанията вярва, че създаването на модел с такъв размер ще улесни въвеждането на различни функционалности на AI на езици, които са слабо представени в онлайн пространствата. 

Достъпът до данни обаче е проблем при обучението на толкова много езици и Google казва, че за да подпомогне работата по модела с 1000 езика, ще финансира събирането на данни за езици с ниски ресурси, включително аудиозаписи и писмени текстове .

Компанията казва, че няма директни планове къде да приложи функционалността на този модел - само че очаква той да има редица приложения в продуктите на Google, от Google Translate до надписи в YouTube и др.

"Едно от наистина интересните неща за големите езикови модели и езиковите изследвания като цяло е, че те могат да изпълняват много и много различни задачи“, казва Гахрамани. „Същият езиков модел може да превърне командите за робот в код; може да решава математически задачи; може да прави превод. Наистина интересните неща за езиковите модели са, че те се превръщат в хранилища на много знания и като ги изследвате по различни начини, можете да стигнете до различни части от полезна функционалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай