Facebook ще сложи бариера за изкуствения интелект пред вашите данни

Ето как можете да избегнете досег с ИИ

Facebook ще сложи бариера за изкуствения интелект пред вашите данни | StandartNews.com

Meta е актуализирала "Центъра за поверителност" на Facebook, за да включи формуляр "Права на субекта на данни при генериране на ИИ" - компанията предостави на потребителите възможността да преглеждат, редактират или изтриват лични данни, включени в масива за обучение на ИИ.

Говорител на компанията подчерта, че нейният водещ продукт за ИИ, големият езиков модел Llama 2, "не е бил обучаван върху потребителски данни Meta", а ориентираните към потребителите функции на генеративния ИИ все още не са се появили в нейните социални мрежи. За да обучи своите системи за ИИ, Meta е използвала някакъв вид данни на трети страни, които или са публично достъпни в интернет, или идват от лицензирани източници. Те формират масив от "милиарди части от съдържание", включително например публикации в блогове, които все пак могат да съдържат лични данни: имена на реални хора и информация за контакт.

"В зависимост от това къде живеят хората, те може да имат възможност да упражнят правата си като субекти на данни и да възразят срещу използването на определени данни за обучение на нашите модели на изкуствен интелект", обясни говорител на Meta.

За да проверите личните си данни, трябва да отворите "Центъра за поверителност" на Facebook, където в лявото навигационно меню намерете раздела "Други правила и статии" и последвайте връзката "Как Meta използва информация за генериращи модели на изкуствен интелект". На тази страница трябва да кликнете върху връзката "Научете повече за това и подайте искане тук", за да стигнете до формуляра "Права на субекта на данни за генеративен ИИ", където можете да подадете искане за включване на вашата лична информация в набора от данни за обучение на ИИ или за изтриване на цялата такава информация. Съществува и трета опция - "Друг проблем". В някои случаи обаче, както съобщават потребители на социалната мрежа, формулярът не се изпраща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай