Еврокомисията заплаши Илон Мъск с глоба и спиране на Туитър

Платформата трябва да се съобрази с Кодекса на ЕС за дезинформацията

Еврокомисията заплаши Илон Мъск с глоба и спиране на Туитър | StandartNews.com

Еврокомисарят по свободата на медиите и основните права Вера Йоурова отново предупреди Туитър и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, че платформата за социални медии трябва да се заеме сериозно с борбата срещу дезинформацията. Комисията скоро може да санкционира Туитър, ако компанията не успее да изпълни новите си правни задължения.

Комисията вече отправи критики към Туитър през февруари тази година. Като страна, подписала Кодекса на ЕС за поведение във връзка с дезинформацията, компанията представи непълен доклад за дейността си, който не дава почти никакви обяснения за това как планира да противодейства на влиянието на трети страни и да се бори с дезинформацията.

В сряда Йоурова отново разкритикува Туитър. "Бих искала да обясня на г-н Мъск нашата философия", каза тя. "Ние сме защитници на свободата на словото, затова разработихме Кодекса за поведение, но тази свобода има своите граници", добави тя.

Коментарът на Йоурова идва ден, след като Европейската комисия обяви, че Туитър е една от основните онлайн платформи, които ще имат още четири месеца, за да се съобразят с изискванията на новия европейски Законодателен акт за цифровите услуги (ЗАЦУ).

"Кодексът за поведение все още е доброволен, но след като ЗАЦУ влезе в сила, платформите ще трябва да убедят регулатора, че правят всичко необходимо, за да управляват риска от дезинформация", каза още Йоурова.

Ако Туитър, или някоя друга платформа, която пряко подлежи на надзор от страна на Комисията, не успее да изпълни задълженията си, ЗАЦУ позволява налагането на финансови санкции, които могат да достигнат до 6% от общия оборот. Ако платформата все още отказва да изпълни задълженията си, Европейската комисия може, при изключителни обстоятелства, да поиска от съда временно да свали сайта от мрежата.

"Сравнете го с шофиране по магистралата", каза Йоурова. "Ако нарушите ограничението на скоростта, можете да получите глоба. Но шофьорската ви книжка също може да бъде отнета. Не казвам, че Туитър няма да се съобрази със закона, но когато ни питат какво ще направим, ако не се съобразят, отговарям: ще приложим закона."

Все още има място за диалог преди влизането в сила на задълженията на ЗАЦУ след четири месеца, каза Йоурова. Но тя подчерта личните си чувства относно "нерегламентираната, агресивна руска пропаганда" в Туитър, като каза, че това я кара да се чувства все по-малко комфортно в платформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай