Elisa ще създаде най-голямата "виртуална електроцентрала" в Европа

DES използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да оптимизира използването на електроенергия от базовите станции

Elisa ще създаде най-голямата "виртуална електроцентрала" в Европа | StandartNews.com

Финландският мобилен оператор Elisa ще получи 3,9 млн. евро от местното правителството, за да създаде разпределено съхранение на енергия (DES) в мрежата си. Според DataCenter Dynamics енергията ще се предава и към местните електропреносни мрежи, ако е необходимо. Безвъзмездната помощ от финландските власти ще даде възможност за създаване на най-голямата в Европа "виртуална електроцентрала" за енергийна ефективност и управление на съхранението на енергия. Според оператора това е най-големият проект от този вид в Европа.

Той се финансира по линия на финландския План за възстановяване и устойчивост, който насърчава проекти за зелена енергия. Elisa вече е тествала новото решение в 200 базови станции. Според компанията използването на DES ще помогне за намаляване на разходите за електроенергия. Системата вече е получила предварително одобрение от финландския оператор на електропреносната мрежа Fingrid. Безвъзмездната помощ ще даде възможност за виртуално съхранение на енергия с капацитет до 150 MWh, което е най-големият проект за съхранение на енергия в Европа, дори в сравнение с проектите за централизирано съхранение.

DES използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да оптимизира използването на електроенергия от базовите станции и ефективно да управлява циклите на зареждане/разреждане на батериите по начин, който ще превърне резервните захранвания на мрежата от базови станции във "виртуална електроцентрала", способна да споделя енергия с местните оператори на преносни мрежи в случай на неочаквано увеличение на товара.

Новото решение ще осигури алтернатива на изкопаемите горива в някои случаи и ще подпомогне електроснабдителните мрежи, които се нуждаят от допълнителни източници на възобновяема енергия. Смята се, че системата не само ще повиши устойчивостта на комуникационните мрежи, но и ще спомогне за спестяване на разходи за електроенергия и ще допринесе за постигане на нулеви емисии на парникови газове, като насърчи съхранението на енергия да се запълва от възобновяеми източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай