Вторник,

Elisa ще създаде най-голямата "виртуална електроцентрала" в Европа

От: Кристиан Антонов -
606
Elisa ще създаде най-голямата "виртуална електроцентрала" в Европа
A
A
A

Финландският мобилен оператор Elisa ще получи 3,9 млн. евро от местното правителството, за да създаде разпределено съхранение на енергия (DES) в мрежата си. Според DataCenter Dynamics енергията ще се предава и към местните електропреносни мрежи, ако е необходимо. Безвъзмездната помощ от финландските власти ще даде възможност за създаване на най-голямата в Европа "виртуална електроцентрала" за енергийна ефективност и управление на съхранението на енергия. Според оператора това е най-големият проект от този вид в Европа.

Той се финансира по линия на финландския План за възстановяване и устойчивост, който насърчава проекти за зелена енергия. Elisa вече е тествала новото решение в 200 базови станции. Според компанията използването на DES ще помогне за намаляване на разходите за електроенергия. Системата вече е получила предварително одобрение от финландския оператор на електропреносната мрежа Fingrid. Безвъзмездната помощ ще даде възможност за виртуално съхранение на енергия с капацитет до 150 MWh, което е най-големият проект за съхранение на енергия в Европа, дори в сравнение с проектите за централизирано съхранение.

DES използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да оптимизира използването на електроенергия от базовите станции и ефективно да управлява циклите на зареждане/разреждане на батериите по начин, който ще превърне резервните захранвания на мрежата от базови станции във "виртуална електроцентрала", способна да споделя енергия с местните оператори на преносни мрежи в случай на неочаквано увеличение на товара.

Новото решение ще осигури алтернатива на изкопаемите горива в някои случаи и ще подпомогне електроснабдителните мрежи, които се нуждаят от допълнителни източници на възобновяема енергия. Смята се, че системата не само ще повиши устойчивостта на комуникационните мрежи, но и ще спомогне за спестяване на разходи за електроенергия и ще допринесе за постигане на нулеви емисии на парникови газове, като насърчи съхранението на енергия да се запълва от възобновяеми източници.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Европа Elisa Des

Още от категорията