Аpple връща $32.5 млн. за покупки от деца

Аpple връща $32.5 млн. за покупки от деца | StandartNews.com

Ню Йорк. Apple ще възстанови на свои клиенти най-малко $32.5 млн, след споразумение с Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), предаде Би Би Си.

Споразумението за възстановяване на плащанията урежда дългогодишни оплаквания от клиенти за покупки на мобилни проложения, направени от деца без съгласието на техните родители.

FТC е и инициатор на проверката. "Постигането на споразумението е победа за потребителите, които са били засегнати от нечестното таксуване на Apple и е сигнал за бизнеса, независимо какъв е той. Не можеш да таксуваш потребителите за покупки, които не са разрешили", коментира председателят на FTC Едит Рамирез.

По силата на споразумението Apple ще възстанови разходите на потребителите, които подадат сигнал към компанията. Тя е задължена да публикува ясни условия кой има право да се възползва от решението на FTC, както и да връща парите на всеки потребител, който отговаря на условията, независимо в коя страна се намира.

Компанията ще върне минимум 32.5 млн. на потребителите в рамките на следващите 12 месеца. Ако тя не е достигнала тази сума през този период, ще преведе останалите пари на FTC.

Според разследването на комисията, Apple не е уведомила потребителите, че след като въведат паролата си, за да разрешат закупуването на дадено приложение, това отваря 15-минутен прозорец за неограничени следващи покупки. Именно поради тази причина много родители са получили изненадващи сметки, след като са купили едно приложение на децата си. FTC заявява, че има сигнал от потребител, чиято дъщеря направила сметка от 2600 долара в играта Tap Pet Hotel.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай