Apple преоъбръща пазара. Задмина голяма марка

От данни на фирмата за пазарни проучвания в технологичния сектор

Apple преоъбръща пазара. Задмина голяма марка | StandartNews.com

Американският технологичен гигант Apple за първи път преобърна пазара и  измести  от челното място южнокорейския си конкурент Samsung, като се превърна в най-продаваната марка смартфони в света през миналата година – с пазарен дял от 20,1 на сто. Това показват данни на фирмата за пазарни проучвания в технологичния сектор International Data Corporation.


През 2023 г.Samsung е била втора в света по продажби на нови телефони с пазарен дял от 19,4 на сто, следвана от китайската Xiaomi с дял от 12,5 на сто. Челната петица се допълва от още две китайски марки - ОPPO и Transsion, които са държали съответно 8,8 и 8,1 на сто от продажбите на мобилни устройства в световен мащаб. Като цяло пазарът на телефони претърпя една трудна година, тъй като по-малко потребители закупиха нови устройства, поради по-широката геополитическа несигурност и високата инфлация.

Продажбите на нови телефони по света са намалели с 3,2 на сто миналата година до 1,17 милиарда броя. Apple и "Тренсън" са били единствените марки от петте най-добре представили се за 2023 г., които отбелязват ръст на продажбите.

"Въпреки че през втората половина на 2023 г. видяхме относително силен растеж на продажбите на телефони с операционна система "Андроид" от по-нисък клас, като тези на Transsion и Xiaomi, главно заради бързия растеж на нововъзникващите пазари, най-големият победител очевидно е Apple, казва Набила Попал, директор на отдела за проучвания в International Data Corporation. Apple не само е единствената компания сред трите най-големи производителя на телефони в света, която отчита ръст на продажбите на годишна база, но също така заема първото място като най-голям производител за първи път в историята, добавя тя.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай