Акциите на Twitter паднаха след оттеглянето на Мъск

Милиардерът може да отиде на съд заради отказа от сделката

Акциите на Twitter паднаха след оттеглянето на Мъск | StandartNews.com

Акциите на Twitter паднаха в понеделник, след като Илон Мъск обяви, че се оттегля от сделка за 44 милиарда долара (36 милиарда паунда) за закупуване на платформата за социални медии.

Мъск се оттегли, след като заяви, че Twitter не е успял да предостави достатъчно информация за броя на спама и фалшивите акаунти в сайта.

Twitter планира да предприеме правни действия, за да осъществи сделката, и е наел топ адвокатска кантора в САЩ. Мъск туитна, че Twitter ще трябва да „разкрие информация за ботoвете“ в съда.

Цената на акциите на Twitter беше около 32,64 долара при затваряне на търговията в понеделник - падайки още под цената за придобиване от 54,20 долара за акция, договорена от  Мъск и борда на Twitter през април.

Джон Кофи, професор в Колумбийския юридически факултет и бивш съветник на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, казва пред BBC: „Това ще бъде голяма битка, но смятам, че ще бъде тихо решена“, каза той. „Мисля, че Мъск не очаква да излезе победител. Очаквам, че той се надява, че може да свали още 10 или 20 милиарда от цената, която се съгласи да плати.“

Когато за първи път сключи сделката,  Мъск каза, че иска да направи сайта по-добър, като „победи спам ботовете и удостовери всички хора“. Twitter отдавна има проблем с автоматизираните, така наречените „ботове“, използвани за публикуване на безполезно или подвеждащо съдържание.

Бизнесменът поиска доказателства в подкрепа на твърдението на компанията, че спам и бот акаунтите съставляват по-малко от 5% от общия брой на потребителите, докато според него те са до 20% или повече от потребителите.

След като Мъск за първи път се съгласи да купи Twitter през април, акциите на неговата компания за електрически автомобили Tesla паднаха с около 20%. След това продаде акции на стойност около 8,5 милиарда долара (6,8 милиарда британски лири) в Tesla, което доведе до спекулации, че събраните пари ще помогнат за финансирането на сделката.

Ан Липтън, който се е занимавал с групови искове, включващи някои от най-големите компании в света, смята, че Мъск „се опасява, че богатството му е засегнато, когато цената на акциите на Tesla също падна.

„Сега той търси изход, но споразуменията за сливане са много трудни за прекратяване“, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай