Защо Чарлз Трети обича Румъния?

Повече от 25 години Румъния има специално място в сърцето на крал Чарлз

Защо Чарлз Трети обича Румъния? | StandartNews.com

Коронацията на британския крал Чарлз Трети е вълнуващ момент за целия свят, но румънците имат малко повече причини да се вълнуват - Негово Величество многократно е засвидетелствал специалното си отношение към карпатската страна още по времето, когато беше принц на Уелс. И тази връзка е особено дълбока и трайна, отбелязват местните медии, цитирани от БТА.

Повече от 25 години Румъния има специално място в сърцето на крал Чарлз, който твърди, че красотата на страната го е завладяла и изглежда "почти като в приказките от детството", отбелязва телевизия Антена 1, като допълва, че "малко хора знаят, че британският монарх има и румънска кръв", а потеклото му идва от едно село в окръг Муреш.

РОДНИНА НА ДРАКУЛА

Преди няколко години тогавашният принц Чарл заяви за документалния филм "Wild Carpathia", че е "наследник на Влад Цепеш, както показва родословното дърво". Роденият през 1431 г. в град Сигишоара владетел на Влахия е смятан за прототип на образа на граф Дракула в едноименния роман на Брам Стокър от 1897 г.

Чарлз също така има роднинска връзка и с румънското кралско семейство: последният румънски крал Михай Първи е трети братовчед на британската кралица Елизабет Втора, съответно новият крал на Великобритания и пазителката на румънската корона Маргарета (дъщеря на крал Михай) са четвърти братовчеди. През 2017 г. Чарлз е представителят на британското кралско семейство на погребението на крал Михай.

"Изключително съм горд, че имам една пра-пра-прабаба в Трансилвания, тя самата наследничка на Влад Цепеш. И от факта, че моята пра-пралеля беше много обичаната кралица Мария Румънска", разказва той на пресконференция в президентството по време на едно от посещенията си в Румъния.

Родословното дърво на британското кралско семейство показва ясно, че корените му тръгват от едно село в окръг Муреш, посочва телевизия Антена 1. Връзката между Румъния и британската корона е графиня Клаудия Редей де Киш-Реде, която е живяла в Клуж. Данните сочат, че Чарлз е пра-пра-правнук по пряка линия на благородничката, която е родом от Сънджорджу де Пъдуре, окръг Муреш. Синът на графиня Клаудия Франциск е баща на кралица Мери, съпруга на британския крал Джордж Пети, която е баба на Елизабет Втора. Търсейки корените си, преди 15 години Чарлз посещава село Сънджорджу де Пъдуре.

РАЗДУМКА И НАЗДРАВИЦИ С МЕСТНИТЕ

През 1998 г. Чарлз идва за първи път в Румъния и се влюбва в хората, природата и обичаите. Оттогава той посещава страната почти всяка година, с изключение на периода на пандемията, когато прави временна пауза. Повече от визитите са от частен характер, а местата, които тогавашният престолонаследник посещава, варират от Букурещ до северния окръг Марамуреш и от манастирите в Буковина до Делтата на Дунав. И така повече от 25 години Румъния заема специално място в сърцето му, отбелязва телевизия Диджи 24.

Според в. "Либертатя" Чарлз има не по-малко от десет имота в Румъния, като най-популярният е къща в трансилванското село Вискри, окръг Брашов, което благодарение на британския монарх стана известно в цяла Европа. Той също така притежава четири къщи в село Валя Зъланулуй, окръг Ковасна, четири къщи в село Бреб, окръг Марамуреш, както и резиденция, известна като Конакът Апафи, в с. Мълънкрав, окръг Сибиу. Имотите са запазили традиционната си архитектура и старинния си чар, а някои от тях функционират като ваканционни къщи и  могат да бъдат наемани от туристи, отбелязва сайтът Хотнюз.

По време на многобройните си посещения Чарлз не пропуска да общува с местните хора въпреки езиковата бариера, нито да опитва местни специалитети. Според редица медии любимото му румънско ястие е т.нар. "токаница сасяска" (яхния, приготвяна от местното саксонско население - сашите), а също така харесва сладко от ревен и други традиционни деликатеси, като не пропуска и възможността да вдигне наздравица с хората от трансилванските села с домашна палинка (двойно дестилирана плодова ракия) или боровинков ликьор.

ВЪЗРОДЕНОТО СЕЛО ВИСКРИ

Телевизия Диджи 24 нарича Вискри "спасеното от крал Чарлз село" и отбелязва, че от една развалина то е стигнало до световното наследство на ЮНЕСКО. Във Вискри се намира една от най-впечатляващите саксонски укрепени църкви, която е вписана в световното наследство на ЮНЕСКО, както и самото село, скрито между хълмовете, което получи своето място в световната карта на традиционните села.

През 1990-те години селото, което сега има малко над 400 жители, е на път да изчезне, тъй като много семейства от немското малцинство (саши) заминават за Германия и остават шепа хора. Тогава местните жители, решени да върнат това място към живота, отправили послание към Уелския принц и го убедили да посети селцето. Архитектурата на къщите е типично саксонска, с весели цветове, а орнаментите по тях са разказват истории за настоящите или предишните им собственици.

По-късно Чарлз купува имот в трансилванското село и започва често да го посещава, като разказва за него и в множество интервюта, а в последствие основава там и своята благотворителна фондация, която помага на местните жители да възстановяват традиционните занаяти. Така живописното село Вискри (или Дойчвайскирх, както е немското му име) става известно в цяла Европа и привлича годишно над 15 000 туристи, мнозинството от които чужденци, разказва сайтът Хистория, който нарича мястото "трансилванско съкровище". От 1999 г. Вискри е включено в световната карта на традиционните села и е част от наследството на ЮНЕСКО.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

По време на неколкодневно посещение в Румъния през юни 2015 г. британският престолонаследник основава в село Вискри Фондацията "Уелският принц" - Румъния, благотворителна организация с образователна цел, която цели да подкрепи запазването на наследството и устойчивото развитие на Румъния, напомня Аджерпрес, отбелязвайки, че това е втора фондация в Румъния под патронажа на принц Чарлз, като първата - Фондация "Михай Еминеску Тръст", е открита 15 години по-рано също в село Вискри.

През изминалите 25 години Чарлз реставрира стари къщи и исторически паметници, църкви в Марамуреш и Трансилвания, а фондациите му продължават да подкрепят хора без дом, без семейство, с влошено здраве. Румънските производители също се радват на неговата помощ - крал Чарлз придоби усет за румънския вкус и го направи известен и в Англия, като много традиционни продукти стигат до трапезата на британците благодарение на него, отбелязва Антена 1.

По време на последната си засега визита в Румъния през май 2022 г., след началото на войната в Украйна, Чарлз посети и център за украински бежанци, организиран в изложбения център Ромекспо в Букурещ.

Фондацията "Уелският принц" е инвестирала над един милион британски лири в Румъния до момента, заяви изпълнителният директор на фондацията Аура Удуард, цитирана от Медиафакс.

"Румъния заема специално място в сърцето ми", признава принц Чарлз във филм на режисьора Чарли Оутли, разпространен през 2020 г.

"Румъния е удивително разнообразна страна - от делтата на Дунав, най-голямата и най-дива влажна зона в Европа, до горите, изворите и манастирите на Буковина, Молдова и Марамуреш, хълмовете Апусени или необитаемите пространства на Харгита, безценните колекции в музеите на Букурещ или дивата красота на дефилето Железни врата, замъците, планините и саксонските села на Трансилвания или отдалечените долини на Банат и Кришана. (...) Не по-малко забележителна е решимостта на румънския народ да запази и съхрани своето наследство, да не позволи да бъдат загубени занаятите и традициите му и да запази най-доброто от миналото, докато гради по-светло бъдеще. Радвам се, че многобройните съкровища на Румъния стават известни и ценени от все повече хора", подчертава още британският монарх.

На церемонията по коронацията на крал Чарлз Трети ще присъстват президентът Клаус Йоханис и съпругата му Кармен, както и членове на румънското кралско семейство - пазителката на короната Маргарета и нейният съпруг принц Раду.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай