Юнкер: Липсва Европа

Юнкер: Липсва Европа | StandartNews.com

Европа не може да подслони цялото нещастие на света, смята Юнкер

Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние, няма смисъл да гледаме през розови очила.

Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на Съюза в този ЕС. Това трябва да се промени. С тези думи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер  започна словото си пред евродепутатите.

Той бе ясен, че основното право на убежище е едно от най-важните европейски права и не бива да го забравяме.
В началото на обръщението си той призна, че за пръв път сега в своя кратък живот ще говори за състоянието на съюза.

Пред прага ни са дошли бежанци, които са 0,11 % от общото население на ЕС

Приоритетът на приоритетите днес е и трябва да бъде кризата с бежанците, подчерта Жан-Клод Юнкер. От началото на годината близо 500 хил. са в Европа, като по думите му числата впечатляват и плашат.

Ние се борим срещу "Ислямска държава", защо тогава не сме готови да приемем онези, които бягат от "Ислямска държава" на наша територия, запита Юнкер.

Европейската комисия (ЕК) настоява за задължително разселване на 160 000 мигранти, каза председателят на Еврокомисията.

Какво се случва с хората? Това са хора, не са статистически данни. Правим ли разлика между християни и други религии? Няма вяра, философия, религия, която да е по-силна от думата бежанец, заяви шефът на ЕК пред евродепутатите.

Зимата наближава. Наистина ли искаме да оставим тези хора да спят по гари, да треперят от студ, продължи емоционално той.

По думите му, политиката на ЕС предвижда повече усилие на външните граници. Трябва да превърнем ФРОНТЕКС в една действаща европейска защита, това не става без пари, отбеляза Юнкер.

Той иска откриването на законни пътища, по които да се поемат мигрантите. Това няма да ни помогне в преодоляване на кризата, в която сме потопени до шия, но ще предложим достойна алтернатива, убеден е той.

Трябват ни таланти, млади, жизнени хора, които да работят и живеят при нас. Не може да протестираме срещу нелегалната емиграция, трябва да се даде възможност да има и легална такава, заяви Юнкер в речта си.

Заместник-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова е поискала държавите от външните граници на Европейския съюз да се ползват с особен статут при разпределение на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди. Йотова е един от авторите на доклада за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите страни - членки, който трябва да бъде одобрен по-късно днес в пленарната зала в Страсбург.

Жан-Клод Юнкер: Аз самият съм за правото на работа на бежанците, за да могат да имат собствен поминък, докато се разглеждат молбите им

Правото на труд е право да имаш достойнство и това е достойнството, от което са лишени и което ги кара да бягат от държавите си. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.
„Затова в нашето законодателство трябва да е предвиден механизъм, бежанците да имат право да търсят работа. Нашата политика предвижда и усилия за повече закрила на външните ни граници. Нямаме вече КПП-та по границите на държавите -членки на Шенген. Това осигурява свободното движение на хора", уточни Юнкер, „Другата страна на монетата на това свободно движение е по-тясното сътрудничество, което се налага в защитата на нашите общи граници".

Утре ще имаме климатични бежанци

По отношение на изменението в климата, текстът на моята реч ще бъде раздаден на много хора в идните часове. Това каза още Юнкер в речта. „Трябва да проявим голяма амбициозност като Европейски съюз. Мисля, че полагаме много усилия, може би не достатъчно усилия, но правим повече усилия от други. Опитваме се да се справим с причините за следващата миграционна вълна", заяви Юнкер, „ Утре ще имаме бежанци, поради климатичните промени и няма да се изненадваме ,ако видим първите климатични бежанци по нашите брегове. Искаме Европейският съюз и неговите държави да бъдат максимално амбициозни по пътя към Париж. Искам да кажа, че ЕС не трябва да подписва всяка една сделка. Нашият приоритет трябва да бъде приемането на една договорка, която да е амбициозна по своя характер. Европа не може да прояви неутралност по измененията на климата. Тя трябва да бъде пример за всички останали", каза още председателят на Европейската комисия.

Ако този път правилата не бъдат спазени от Гърция, реакцията на ЕС и еврозоната ще бъде друга

Ако този път общодоговорените правила не бъдат спазени от Гърция, реакцията на ЕС и еврозоната ще бъде друга. Темата с южната ни съседка не беше подмината от Юнкер.  „Гърция държа особено близо в сърцето си. Дебатът около гръцките проблеми ,които впрочем са и наши, бе тежък, защото непрекъснато трябваше да обяснявам на премиерите, че в еврозоната има 19 демокрации, а не само една, както твърди министър-председателят . Става въпрос за 19- не може една от 19-те да пренебрегва демократичния ред в останалите 19", заяви Юнкер, „ Комисията бе атакувана от някой държави-членки, които участваха в решенето на гръцкия проблем. Да се каже, че комисията и нейният председател се ориентират към така наречения гръцки излаз е абсурдно. Излазът на Гърция от еврозоната не е решение на въпроса, ако беше решение, то досега би станало. Казвал съм на Ципрас и на другите гръцки представители, че те не бива да гледат на това наше спасение, че ще бъдат спасени на всяка цена", уточни Юнкер.

„ Не съм вълшебник да извадя зайче от цилиндъра си, след като цилиндърът е празен. Трябваше да се каже на гръцкия премиер, че не бива от Гърция да излиза еврото. Гръцкият проблем не е проблем само за консолидацията на публичните финанси, а проблем, който е свързан с перспективите за растеж на Гърция, една страна, която доколкото е част от ЕС, прави чест на ЕС", каза още Юнкер.

„ Гърците преди всичко са с ниски доходи, хора, които не мързелуват, а работят всячески, за да осигурят собственото си добруване и благосъстоянието на страната. Не бих искал програмите, които сме договорили да не бъдат изпълнявани от всички поредни правителства. Ако този път общодоговорените правила не бъдат спазени, реакцията на ЕС и еврозоната ще бъде друга. Този път ще трябва да се изпълни онова, което е договорено. Предвидени са 35 млрд, които комисията понастоящем мобилизира, за да бъдат инжектирани в обновеното икономическо развитие на Гърция. Тук не става въпрос на милостиня, а за взаимно поети ангажименти. Кризата определено не е приключила и не би могла да приключи с решаването на Гръцкия въпрос".

Подкрепа за Порошенко и съдбената реформа в Украйна

Възнамеряваме да подкрепим украинците в желанието им да не властва корупцията в Украйна. Ние подкрепяме демократично избрания президент на Украйна Петро Порошенко, защото той има кураж да действа, а това е трудно в тази държава. Това каза Жан-Клод Юнкер.  По думите му 3 милиарда и 41 милиона евро са предоставени на Украйна като макроикономическа помощ.Освен това председателят на ЕК коментира, че на украинската държава се помага и по отношение на реализирането на съдебната реформа. Гарантирането на доставките на газ за Украйна е следващото направление, по което ЕК оказва помощ. Ще бъдат предприети действия за това, ЕС да се съгласи да бъдат премахнати визите за украинските граждани, като подчерта, че това ще бъде направено след като украинската страна изпълни всички изисквания отправени към нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай