Яценюк: Има недостиг на 5 млрд. кубични метра газ за отоплителния сезон

Яценюк: Има недостиг на 5 млрд. кубични метра газ за отоплителния сезон | StandartNews.com

Киев. "На Украйна не й достигат 5 милиарда кубични метра газ за отоплителния сезон", заяви министър-председателят Арсений Яценюк, предаде УНН. Той поясни, че това превърнато във време е повече от един месец от отоплителния сезон, като допълни, че се надява на тристранните газови преговори между Украйна, ЕС и Русия да бъде постигнато споразумение.

"Вече почти четири месеца Украйна не получава газ от Русия, а внася от ЕС. От 16 юни насам не сме получавали никакъв газ от Русия. В тази ситуация единственото правилно решение е да купуваме газ от Европа. Москва направи всичко възможно, за да блокира тези доставки", заяви Яценюк. Той подчерта, че украинското правителство планира и за в бъдеще да получава газ от страните-членки на ЕС.

Междувременно независимо от сключеното споразумение за примирие, в Донбас все още има руски войници, каза още  Яценюк. „По данни на Пентагона и НАТО, на територията на Донецката и Луганската област все още се намират руски въоръжени сили", каза премиерът, като допълни, че споразуменията са безсмислени, ако не се контролира границата между Украйна и Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай