Тимошенко сравни Янукович със Сталин

Тимошенко сравни Янукович със Сталин | StandartNews.com

Киев. Украинският опозиционер и бивш премиер Юлия Тимошенко сравни президента Виктор Янукович със Сталин. Освен това го обвини, че превръща Украйна в Северна Корея. Поводът за обръщението й беше силовото разпръскване на демонстранти преди дни в Киев.

"Виждаме как в Украйна се появява един нов Сталин. Ако не го спрем сега съвместно с демократичния свят, ще станем втора Северна Корея", заявява Тимошенко в обръщение, прочетено от дъщеря й Евгения пред хиляди украинци, протестиращи срещу репресиите и замразяването на украинската интеграция в Европа.

"Народът на Украйна трябва незабавно да вземе властта, без да води кротки преговори с диктатора", призовава още Тимошенко.

"Или ще спечелим сега, или се гответе за дългогодишна диктатура. Вярвам във вас! Съжалявам, че не съм с вас и от все сърце ви желая победа", изтъква опозиционерката.

Междувременно на киевския площад „Независимост" се разпространява списък с безследно изчезнали протестиращи след размириците. Един от лидерите на протестиращите студенти в Украйна Младена Качурец сподели, че има около 20 студента, които са в неизвестност, съобщи Нова телевизия.

Руският външен министър Сергей Лавров намекна, че Европейският съюз се опитва да се намеси във вътрешните работи на Украйна. Той определи като "истерична" реакцията на Европа на решението на Украйна да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС. Според него тя е неуважение към суверенния избор на страната. Лавров също така отхвърли твърденията, че именно Русия се намесва във вътрешните работи на Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай