Страховити последствия след летните горски пожари

Те са отделили рекордно количество въглероден диоксид

Страховити последствия след летните горски пожари | StandartNews.com

Горските пожари в Сибир, Северна Америка и около Средиземноморието предизвикаха рекордни нива на затоплящи планетата емисии на CO2 това лято, съобщи службата за наблюдение на Земята на ЕС, предаде АФП.

В световен мащаб горящите гори са излъчили повече от 2,5 милиарда тона CO2 - еквивалентни на годишните емисии на Индия от всички източници - само през юли и август, съобщи Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" (CAMS).

Повече от половината емисии на CO2 от пожари през юли идват от Северна Америка и Сибир. Горещите вълни, условията на суша и намалената почвена влажност, засилена от глобалното затопляне, допринесоха за безпрецедентни пожари на три континента. Дори Полярният кръг беше в пламъци, отделяйки около 66 милиона тона CO2 от юни до август, с близо милиард тона от Русия като цяло за същия период.

„Това, което се открои като необичайно, бяха броят на пожарите, размерът на зоната, в която те горяха, тяхната интензивност, както и тяхната постоянство“, казва Марк Парингтън, експерт по пожари в CAMS.

Пожарите започнаха да бушуват в североизточен Сибир през юни и да намаляват едва в края на август и началото на септември, съобщи сателитната служба за наблюдение. Емисиите за региона от юни до август са почти двойни в сравнение с предходната година.

Докато сателитните снимки не разкриват как започват тези пожари, се смята, че много от пожарите в началото на лятото са причинени от „зомби“ пожари, които тлеят през зимата и след това отново се възпламеняват.

В западната част на САЩ и Канада в Британска Колумбия - където рекордни температури достигнаха 50 градуса по Целзий - пожарите опустошиха огромни гори. Огромни облаци дим от Сибир и Северна Америка се преместиха през Атлантическия океан, достигайки Великобритания и части от Европа през август. Междувременно народите по ръба на Средиземноморието видяха свои неконтролирани горски пожари, влошени от продължителните горещи вълни.

Дневният интензитет на пожар за Турция достигна най-високите нива, регистрирани някога в почти 20-годишния набор от данни. Други държави, изпепелени от неконтролируеми пожари, включват Гърция, Италия, Албания, Северна Македония, Алжир и Тунис. Пожарите вилняха в Испания и Португалия през август.

Повишаването на температурите и повишената сухота поради променящите се модели на валежите създават идеални условия за храстови или горски пожари. Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че петгодишният период до 2020 г. е "безпрецедентен" за пожари, особено в Европа и Северна Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай