Почина Едуард Шеверднадзе

Почина Едуард Шеверднадзе | StandartNews.com

Бившият премиер на Грузия Едуард Шеверднадзе е починал тази нощ, предадоха световните медии.

Шеверднадзе е бивш съветски министър на външните работи, а по-късно президент на Грузия след разпадането на СССР. Той е служил като първи секретар на Грузинската комунистическа партия (де факто лидер на Съветска Грузия) в периода 1972-1985, и като президент на независима Грузия през 1992-2003.

Шеварднадзе е бил отговорен за много топ решения за съветската външна политика в ерата на Горбачов. Той бе принуден да се пенсионира през 2003 г. като следствие от безкръвната Революция на розите в страната.

Едуард Шеварднадзе е роден 25 януари 1928 г. в село Мамати, Ланчхутска област. През 1951 г. завършва Школата на Грузинската Комунистическа партия. През 1959 г. завършва Кутаиския педагогически институт "А. Цулукидзе"

Шевернадзе преминава всички етапи в кариерата на комсомолски функционер до поста първи секретар на районен комитет на Комунистическата партия на Грузия в град Мцхете, а по-късно става и първи секретар на Первомайския районен комитет на партията в Тбилиси, припомня БГНЕС.

През 1964 г. той е назначен за първи заместник-министър на обществения ред В Грузия, а през 1965 г. оглавява същото министерство. Начело на министерството Шеварднадзе остава до пролетта на 1972 г., когато е повишен до първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партията на Грузия

С перестройката в СССР започва дипломатическата кариера на Шевернадзе. През 1985 г. Михаил Горбачов го предлага за министър на външните работи на СССР. Именно тогава приключва Студената война и се нормализират отношенията между Москва и Вашингтон. Кремъл се съгласи с обединението на Германия, а Варшавският договор се разпадна. Шеварднадзе е един от поддръжниците на Михаил Горбачов в провеждането на политиката на перестройка, гласност и разведряване.

През 1985-1990 той е член на Политбюро на ЦК на КПСС. През декември 1991 г., един от първите лидери на СССР, които признават Беловежкото споразумение и предстоящото разпадане на СССР. През 1991 г. той напуска поста министър на външните работи на СССР. През март 1992 г. се завръща в Грузия и оглавява Държавния съвет на Република Грузия. През 1992-1995 г. е председател на парламента на страната, председател на Държавния съвет по отбрана на Грузия. На 5 ноември 1995 г. Шеварднадзе е избран за президент на Грузия, печелейки 72,9% от гласовете на избирателите. Той печели и изборите през 2000 г. с над 82 процента подкрепа.

Със завръщането през 1992 г. на Шеварднадзе Грузия прекрати гражданската война в страната с подписването през юни 1992 г. на споразумение за принципно уреждане на грузинско-осетинския конфликт.

Въпреки това през лятото на 1992 се влошава положението в Абхазия. През май 1994 г. в Москва с посредничеството на Русия, Грузия и Абхазия подписват споразумение за прекратяване на огъня и разделяне на части. Влошаващата се икономическа ситуация в Грузия, наред с неразрешените грузинско-абхазки и грузинско-осетински конфликти подкопават доверието в Шеварднадзе и водят до така наречената "Революцията на розите".

През ноември 2003 г. се провеждат парламентарни избори. Опозицията, водена от Михаил Саакашвили, Нино Бурджанадзе и Зураб Жвания, иска оставката на президента. На 23 ноември 2003 Едуард Шеварнадзе подава оставка.

Той е почетен доктор на Харвардския университет и на университетите в Бостън, Атланта, Лос Анджелис и Триест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай