Пашинян: Планът за блицкриг в Карабах се проваля

Няма да отстъпим от правото на самоопределение на хората в Карабах, казва премиерът на Армения Никол Пашинян в специално интервю за МИА "Россия сегодня"

Пашинян: Планът за блицкриг в Карабах се проваля | StandartNews.com
  • Няма да отстъпим от правото на самоопределение на хората в Карабах, казва премиерът на Армения Никол Пашинян в специално интервю за МИА "Россия сегодня"

Военните операции в Нагорни Карабах продължават от края на септември. След среща в Москва между външните министри на Русия, Азербайджан и Армения беше възможно да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, но страните твърдят, че на практика то до голяма степен не се спазва. Генералният директор на МИА "Руссия сегодня" Дмитрий Киселев взе паралелни интервюта с лидерите на Азербайджан и Армения, задавайки им едни и същи въпроси и предоставяйки им равно време.

ВИЖ ОЩЕ: Илхам Алиев: Независимост на Карабах? Никога

Арменският премиер Никол Пашинян разказа как оценява сегашната ситуация, какви са данните на Ереван за броя на загиналите и присъствието на чуждестранни наемници в региона. Той също така изрази мнение кой и защо стои зад настоящото изостряне на конфликта, каза за какви компромиси е готова арменската страна и на какво няма да се съгласи при никакви условия.

- Г-н министър-председател, благодаря ви много, че се съгласихте да отговорите на нашите въпроси в този труден момент за Армения и целия свят. Как оценявате резултатите от военните действия след 27 септември? Какви са загубите на страните и има ли много затворници?

- Ситуацията е много трудна. Има много загуби и от двете страни. Армията за самоотбрана на Нагорни Карабах поддържа отбраната, организира отбраната и мога да оценя ситуацията като доста трудна.

- Тоест, все още не е възможно да се оценят загубите на страните и броят на затворниците?

- Много експерти казват, че това е безпрецедентна война през 21 век. Защото тук участват всички видове оръжия: танкове, безпилотни самолети и хеликоптери, бронирани машини, артилерия, ракетна артилерия и т.н. И много войници и войски участват в тези военни действия. Тоест, текат много мащабни и ожесточени битки и в момента армията за самозащита на Нагорни Карабах е в отбрана.
И фактически можем да кажем, че плановете на Турция и Азербайджан да поемат контрола над Нагорни Карабах с блицкриг в момента се провалят.

- Г-н министър-председател, често чуваме за чуждестранни наемници и терористи, които се бият на страната на Азербайджан. Имате ли доказателства за това и чужденци воюват ли на страната на Армения?

- Целият свят вече говори за това. Това е много важен нюанс и е важен и защото ще помогне да се разбере кой и по какви причини е започнал тези военни действия. Разбира се, има конкретни доказателства, че терористични бойци от Сирия участват в битките срещу Нагорни Карабах. Това видео доказателство вече е публикувано в социалните мрежи и медиите. И сега е очевидно, че Турция е основният спонсор на тази война. Турция нае и прехвърли тези терористични бойци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. И с решение и под патронажа на Турция беше решено да започне война, атака срещу Нагорни Карабах.

Важно е да разберете защо? Защото беше очевидно, че азербайджанската армия сама по себе си не е способна да се бори срещу армията за самоотбрана на Нагорни Карабах. И затова Турция реши да привлече терористи, турски войски - те участват не само в ръководството на военни операции, но и пряко в специалните сили на турската армия (На земята. - Ред.). Според някои сведения във военните действия участват и специални сили на пакистанската армия. И мисля, че що се отнася поне до участието на бойци от страна на Турция, това вече е доказано по целия свят, защото много международни медии вече пишат за това.

Много интересна информация дойде през последните дни от Русия, от Северен Кавказ, когато бойци бяха унищожени в Чечения и Дагестан, и имаше информация, че тези бойци са дошли в Русия от чужбина, идват от Сирия. И виждам тук пряка връзка в този процес: бойците от Сирия бяха прехвърлени от Турция в зоната на конфликта в Нагорни Карабах, за да започне война срещу Нагорни Карабах и сега те вече се появяват в Северен Кавказ. Това е много важен факт, който показва, че тази ситуация вече не е само за конфликта в Нагорни Карабах, а е надхвърлила него и неговия местен смисъл. Това вече е регионален пълномащабен конфликт, който засяга специфичните интереси на регионалните държави. И мисля, че особено в Русия човек трябва да бъде много внимателен към този факт.

Що се отнася до арменската страна, разбира се, няма чужденци, които да се бият от страната на Нагорни Карабах. Възможно е да има арменци, дошли от диаспората, за да подкрепят своите сънародници. Но разбира се те не могат да се считат за наемници.

- В московските споразумения от 10 октомври се споменават основните принципи на споразумението, моля, дешифрирайте тези принципи, както ги разбирате?

- Тези принципи са добре известни: това е правото на самоопределение на народите, това е неизползването на сила или заплахата от използване на сила, териториална цялост. Въпросът е как тези принципи се тълкуват от страните. Защото по време на преговорния процес се оказа, че различните страни тълкуват по различен начин тези принципи. И сега имаме ситуация, при която един от тези много важни принципи вече е нарушен. Вече говорих за това - това е неизползването на сила или заплахата от сила за решаване на проблема с Нагорни Карабах.

- Г-н министър-председател, ако говорим за компромиси, тогава на какви компромиси бихте били готови? И има ли линия, отвъд която няма да отстъпите при никакви обстоятелства?

- Да, разбира се, има такава характеристика и тази характеристика е правото на самоопределение на хората от Нагорни Карабах. И винаги по всяко време Армения беше готова за такъв компромис. А най-известната инициатива е Казанската инициатива, когато Армения беше готова за конкретен компромис. Но Азербайджан отказа да подпише тези споразумения, тъй като Азербайджан не искаше и не иска да приеме правото на самоопределение на арменците от Нагорни Карабах.
Правото на самоопределение на Нагорни Карабах е линия за нас, разбира се, тя е линия за нас, „червена линия“, отвъд която не можем да прекрачим.

- Извинете, ще изясня за какъв компромис говорите?

- Казах, че Армения е готова за компромиси. И попитахте дали има "червена линия", която няма да прекрачим. И аз казах да - това е правото на самоопределение на хората от Нагорни Карабах.

- Току-що говорихме за линията, но за някакъв конкретен компромис? Не бихте искали да давате примери за такъв компромис, разбирам ли правилно?

- Знаете ли, сега в московското изявление са посочени конкретни стъпки за това как да се възстанови определен процес на преговори. И по това споразумение вече са описани конкретни стъпки и ние сме готови да предприемем такива за разрешаване на въпроса за Нагорни Карабах. И ние сме готови за такива компромиси, ние сме готови за пропорционални компромиси, за които Азербайджан е готов.

- Благодаря ви, г-н премиер. Наистина казахме, че тази война се отличава с изключителна жестокост, тази жестокост вече е влязла в историята и двамата лидери са влезли в историята като участници в най-жестоката война. И как бихте искали да останете в историята след това?

- Това не е въпрос на някаква лична амбиция. Бих искал конфликтът около Нагорни Карабах да бъде окончателно разрешен въз основа на компромис. За да намерим решение, което би било приемливо за всички страни - Армения, Нагорни Карабах и Азербайджан. И това би било окончателното решение.

- Г-н министър-председател, зададох всички планирани въпроси. Може би бихте искали да добавите нещо друго от себе си?

- Разбира се. Отговаряйки на първия ви въпрос, казах, че е много важно да се обърне внимание на целите, които Турция има в този процес. Сигурен съм, че след известните събития от началото на ХХ век Турция (иска) да се върне в Южен Кавказ, за ​​да продължи политиката на арменския геноцид в Южен Кавказ.
Много е важно да се разбере, че това е прагматична цел за Турция. Не емоционална цел, а прагматична цел, защото арменците от Южен Кавказ са последната бариера за Турция, за разширяване на север, за разширяване на изток и за разширяване на югоизток, защото съм сигурен, че това е продължение на турската имперска политика.

И всичко, което се случва сега в Южен Кавказ, трябва да се разглежда в контекста на политиката, която Турция провежда в Средиземно море, Либия, Сирия, Ирак, Гърция и Кипър.

Както вече казах, това, което се случва сега, този процес вече излезе извън рамките на местния конфликт в Нагорни Карабах, сега се извършва преразпределение. Турция иска да преразпредели Южен Кавказ, или по-скоро да поеме контрола над целия Южен Кавказ и да го превърне в трамплин за по-нататъшно разширяване в посока север, изток и югоизток.

Мисля, че в тази ситуация интересите на националната сигурност на много държави вече са конкретно засегнати, включително, на първо място, Руската федерация. Не случайно припомних информацията, която идва от Чечения и Дагестан.

Откъде идват тези бойци в Чечения и Дагестан, сирийските бойци? За мен е очевидно, че те са дошли от зоната на конфликта в Нагорни Карабах. И въпросът е дали това е инцидент или планирана акция за дестабилизиране на Северен Кавказ, за ​​да се отклони руското внимание от събитията, които сега се случват в Южен Кавказ - в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Това е много важен нюанс, който трябва да бъде оценен в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай