Паника на Карибите след убития президент. Затварят граници

и жената на държавния глава на Хаити почина

Паника на Карибите след убития президент. Затварят граници | StandartNews.com

Белият дом  определи като ужасно и трагично убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз. Вашингтон изрази готовност да помогне на страната в криза, предаде Франс прес.

„Това е една ужасна атака, при която на прицел посред нощ бяха взети президентът на Хаити и неговата съпруга. Ние сме готови да помогнем под всякаква форма на населението и правителството на Хаити, ако има разследване“, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Британският премиер Борис Джонсън също каза, че е ужасен от убийството на Моиз.

Латиноамериканската телевизия Телесур съобщи междувременно, че е починала и съпругата на Моиз – Мартин, която беше тежко ранена при нападението, предаде ТАСС.

След убийството главното летище на Хаити беше затворено, съобщава местно издание.

Няколкото редовни полета до столицата на Хаити са били отменени, а други са били пренасочени към летища в други страни.

Официалните власти засега не потвърждават тази новина.

Доминиканската република, която е съседна на Хаити, пък затвори изцяло границата си с нея след убийството на Моиз.

Президентът на Доминиканската република Луис Абинадер е свикал на спешно заседание ръководството на страната за разработване на план за действие с цел гарантиране на сигурността в граничните райони, предаде Франс прес.

 

Президентът на Хаити Жовенел Мойс е ранен смъртоносно, след като група въоръжени са открили огън в частната му резиденция в столицата Порт-о-Пренс, съобщи новинарският портал Juno7, позовавайки се на изпълняващия длъжността министър-председател Клод Жозеф.

Нападателите, някои от които са говорили испански, са ранили и първата дама Мартин Мойс. Тя е хоспитализирана в тежко състояние. 

Според съобщения в местните медии, резиденцията на президента е била атакувана посред нощ от група неизвестни лица.

"Около 1 часа тази нощ... група от неизвестни лица, накои от които говореха испански, атакуваха частната резиденция на президента и смъртоносно раниха държавния глава", посочи Клод Жозеф в изявление. Основните езици, които се говорят в страната, са хаитянски креолски и френски. 

Премиерът осъди това "отвратително, нехуманно и варварско" нападение и призова за спокойствие. Ситуацията със сигурността е под контрола на националната полиция и въоръжените сили, допълни той. 

Жовенел Мойс, 42-ият президент на Хаити, беше на поста от 2017 г. Той беше на 53 години.

Here are the mercenaries that assassinated the tyrant of #Haiti. They were Spanish speaking! Who hired them? Where was his security? Clearly, he was taken out by the same entities (local bourgeoisie mafia or foreign imperialists) that imposed him on the people. pic.twitter.com/6JKjgeBD2n

— Madame Boukman - Justice 4 Haiti

Жозеф увери, че "са взети всички мерки, за да се гарантира приемствеността в държавата". Той е поел контрола в бедната карибска страна и призова обществеността да запази спокойствие. Въпреки това след атаката в столицата Порт-о-Пренс се е чувала стрелба, което се случва на фона на нарастваща вълна на политическо насилие в бедната карибска страна.

Мандатът на Мойс беше изпълнен с трудности, след като той беше обвинен в корупция и от изпълнени с насилие антиправителствени протести, отбелязва Би Би Си.

По-рано тази година имаше масови протести в столицата и други градове, като хората поискаха оставката му.

Опозицията в Хаити изтъкваше, че петгодишният мандат на Мойс е трябвало да приключи на 7 февруари 2021 г., пет години след като предишният президент Мишел Мартели подаде оставка.

Мойс обаче настояваше, че му остава още една година, тъй като той не встъпи в длъжност до 7 февруари 2017 г.

Закъснението с година беше причинено от обвинения във фалшифициране на изборите, в резултат на които резултатът от изборите през 2015 г. беше отменен и бяха проведени нови избори, които бяха спечелени от Мойс.

Хроничната нестабилност, диктатурите и природните бедствия оставиха Хаити като една от най-бедните страни в Америка.

При земетресение през 2010 г. загинаха над 200 000 души и причини големи щети на инфраструктурата и икономиката.

През 2004 г. бяха създадени мироопазващи сили на ООН за подпомагане на стабилизирането на страната, като те се оттеглиха през 2017 г.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай