Най-старото злато в света шашна Брюксел (ОБЗОР)

Най-старото злато в света шашна Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трима първи на ЕС се поклониха пред откритието

Влюбих се във Варна, без да знам нищо за града, а сега нося спомен в джоба си, похвали се Жан-Клод Юнкер

Тримата първи в ЕС - председателят на Европарламента Мартин Шулц, президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск, се събраха за пръв път заедно за откриването на изложбата на уникалното и най-старо златно съкровище в света в Европарламента. Очаквано овации за събитието събра и евродепутатът Емил Радев ЕНП/ГЕРБ, който е инициатор на показването на артефактите в Брюксел. "Бойко е златното момче на България", възкликна Юнкер по адрес на премиера, който също присъства на събитието. "Когато говорим за Варна, не мога да съм обективен. Бях във Варна, влюбих се в този град, но не знаех нищо за това злато, а сега имам парчета в джоба", похвали се още Юнкер. Това показва, че България е не само велика, но и стара нация", обърна се той към премиера. Евродепутатът Емил Радев обеща, че до края на тази година ще бъде отново в морската ни столица, като намекна на сегашния кандидат за кмет от ГЕРБ Иван Портних да подготви събитие. Юнкер завърши словото си също толкова въодушевено: "Да живее Варна, да живее България".

Председателят на ЕП също не спести суперлативи за България. "Уникално събитие, не помня друг случай трима председатели на институции, еврокомисар и премиер да са откривали изложба", акцентира той. А както и че България и Румъния принадлежат към "една от най-старите и важни традиции в света. Шулц посочи, че форумът е послание в борбата срещу липсата на познание. Гордея се с тази изложба!, каза Шулц. "Народ, който цени историята си, той внимателно твори настоящето и бъдещето си", бяха думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, която също бе на откриването.

"След като Тракийското ни златно съкровище бе в Лувъра, сега най-старото обработено златно съкровище, открито край Варна, е в Европейския парламент. Сами видяхте, че тримата големи, председатели на парламентарни групи, евродепутатите ни от всички партии са тук. И това прави добро впечатление на европейските институции", каза и премиерът Бойко Борисов. А всички официални гости получиха реплика на най-известния артефакт от уникалното ни злато. Малко по-рано по време на откриването на изложбата еврокомисарят ни Кристалина Георгиева обяви, че страната ни е на 5-о място по усвояване на европейски средства. Данните са от днес (четвъртък бел. ред.), господин премиер, обърна се към Борисов тя. "Това е показателно за капацитета на администрацията ни и може само да се радваме, защото това са свежи пари и за икономиката ни", допълни Георгиева.

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ, пък съобщи, че ще продължи да популяризира българската история и така туризмът може да привлече и повече инвестиции. "Най-известните артефакти от Варненското златно съкровище се показват в Брюксел и така се рекламира страната. Показваме емблемите на Варненското съкровище. Колкото повече разпространяваме информация за България, за нейните природни, исторически и културни дадености, толкова повече привличаме и чуждестранни инвестиции. И ние тук, българските евродепутати, сме за това - да пазим българските интересни и да успяваме да привлечем максимално чужди инвестиции като рекламираме нашата държава и нашите дадености. Запазването и популяризирането на културно-историческото наследство ще увеличи в пъти туристите към страната ни. Ние трябва силно да ценим разнообразията между народите", каза в заключение Емил Радев.

През цялото време на изложбата около керамичните чукчета и останалите експонати се тълпяха любопитни чиновници. Част от посетителите на Европарламента пък не пропуснаха да си направят и селфи с най-старото злато в света, открито край Варна.

Аплодисменти за багериста откривател

Откривателят на най-старото обработено злато в света Райчо Маринов бе аплодиран в Европарламента от трима първи на ЕС. Той бе в Брюксел по покана на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по идея на "Стандарт" за първата по рода си експозиция на известното ни Варненско златно съкровище. Маринов попаднал на находката през есента на 1972 година. И даже в първия момент не разбрал, че е открил най-старото злато на света от първата европейска цивилизация край Варна. Със стар косен багер ЮМЗ 22-годишният тогава Райчо, току-що излязъл от казармата, копаел с тежката машина канал за елкабел. Точно преди обяд в един есенен ден през октомври багерът обърнал дузина интересни предмети, които лъщели слабо на слънцето. "Взех ги за тенекиени дрънкулки и една по една ги събрах от пръстта", спомня си възрастният вече мъж. С тях напълнил кутията от новите си обувки, които купил предния ден. Чепиците били с ресни, младежки и много модерни за времето си. Райчо трябвало за една седмица да изкопае цял километър в западната индустриална зона на Варна, преди да се прибере в родния Дългопол. Младежът държал находките си затворени в кутията за обувки в кабината на багера, без да подозира, че откритието му ще обърне сензационно историята на България, а и на света. Като се върнал у дома в Дългопол, показал кутията с имането на майка си и баща си, а те на съседа - проф. Димитър Златарски, тогавашен шеф на местния музей. Старият учен само дето не умрял, потресен от онова, което видял. След два-три дни, докато Райчо зареждал с нафта багера си, една черна "Волга" му присветнала и спряла до него. Професорът съсед викнал веднага археолози и шефа на Варненския музей тогава - д-р Иван Иванов. Под неговото вещо ръководство започнал и къртовският труд за разкриване на Варненския некропол. Цяла зима учените не спрели да търсят и копаели на ръка заедно с докараните пандизчии от варненския затвор под надзора на охраната от милиционери. Когато Райчо отвел за първи път археолозите, за да им покаже точното място, по пръстта имало разхвърляни златни предмети, а хората, които минавали като върволяк до предприятията по близката пътека, дори не ги забелязали. Откривателят на златото получил скромната награда от 2500 лева. "И тогава, и сега пак щях да го предам на музея", категоричен е мъжът, който се е пенсионирал като миньор в Етрополе.

Дивят се на съкровището и в Азия
Наш град блести с най-старите златни бижута на света, изпреварил достиженията на фараоните

И в Азия ще се дивят на Варненското съкровище. Част от находките от най-старото обработено злато на света отиват в Япония. Близо 1000 ювелирни украшения, от които 903 са само мънистата от огърлици, от гроб 43 - на жреца, ще бъдат показани на 16 октомври в Националния музей за западно изкуство в Токио. Тогава се открива международната изложба "Златната легенда". Тя ще остане в Страната на изгряващото слънце до края на май и ще бъде представена и в градовете Сендай и Нагоя. България участва в експозицията и с Вълчитрънското златно съкровище и с няколко съда от Панагюрското съкровище. На откриването на изложбата в Токио ще присъства и шефът на Археологическия музей край морето проф. Валентин Плетньов.

Морската столица блести с най-старите златни бижута на света, а и до ден днешен се счита, че откриването на Варненския халколитен некропол е една от най-големите археологически сензации на миналия век. Безценните находки са изкопани от богатите символични гробове 2, 3, 4 и 36 и показват изключителна фина и перфектна изработка. Прочутите два бика от апликация са логото на Археологическия музей на Варна и са изобразени върху всяка обложка на негови научни известия или негова реклама. Паницата с диаметър 52 см, рисувана със златен прах, се счита за връх на грънчарското изкуство в онова праисторическо време. В музея има пълна възстановка на гроб 43, където е положен жрецът и вожд с тежко въоръжение, бойна брадва, жезъла на властта и с много накити. Дори е изложен бюстът на погребания мъж в този знаменит комплекс. До днес са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменномедна епоха /втора половина на V хил. преди Христа/. Според археолозите некрополът е в центъра на високо развита цивилизация, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит. В Брюксел бяха показани златните зарове от двата емблематични гроба 4 и 36. Освен двата бика и златна нагръдна плоча /пекторал/, ритуална брадвичка с обкована в злато дръжка, изпълняваща ролята на скиптър, масивни гривни и апликации. Глинени маски, но от непечена глина са намерени също така във Варненския некропол, припомня гл. ас. д-р Владимир Славчев. Златните предмети са общо 857 с общо тегло близо 800 грама.

Учените са категорични, че съкровището на възраст 7 хиляди години е първото свидетелство за човешка научна мисъл на нашата планета и продължават да разгадават тайните, които крие.

Според едно от последните изследвания на Христо Смоленов и Христо Михайлов в прастарите златни шедьоври са закодирани първите математически еталони и пропорции, които се използват и до днес и при това предшестват с едно и две хилядолетия цивилизациите в Шумер и Египет. Древните им майстори, живели по нашите земи, са били наясно с хармонията на златното сечение /фи/ и числото Пи, отразяващо съотношението между обиколката и диаметъра на всяка окръжност. Те са използвали златните еталони 4000 г. преди Питагор. Двата златни бика, приемани доскоро само като красиви бижута, крият една сложна математика, която дава всъщност височината на Великата Хеопсова пирамида, а диаметърът на позлатената керамична купа е мяра за дължина, равна на т.нар. царски лакът и това е мярата, въплътена в пирамидата на Хуфу, посочват двамата изследователи. Или пирамидите са строени с БГ ноу-хау, както писа неотдавна "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай