Мехмед Завоевателя скара управата в Истанбул

Разследват истинска ли е картината, закупена от общината за 900 000 евро

Мехмед Завоевателя скара управата в Истанбул | StandartNews.com

Службата на областния управител на Истанбул започна разследване във връзка с портрет на османския султан Мехмет Завоевателя, който община Истанбул е купила на търг в Лондон за 900 хиляди евро. Това се случи след твърдения, че картината може да е фалшива, което пък се смята за разточителство на общински пари.
 
"Надявам се разследването да приключи, преди да се превърне в пародийно дело. Това е загуба на време. Надявам се правните институции да не си губят времето, работейки по тези фиктивни твърдения. Това е една шега", каза кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Службата на губернатора изпрати писмо до общината на 22 декември, за да привлече вниманието към твърденията, че портретът може да бъде фалшив, само въз основа на твърдения на местен жител.

Общината беше закупила портрета на султан Мехмед II през 25 юни в световноизвестната аукционна къща "Кристис" в Лондон. След като картината пристигна в Истанбул, тя беше изложена в сградата на общината между 6 октомври и началото на декември.

Портретът, според Кристис, е оригинал на жудожника Джентиле Белини от Венеция. 
Нарисуван е през 1480 г., докато Белини е бил в Константинопол с дипломатическа мисия. 
Точната дата е отбелязана с латински букви в долния десен ъгъл на творбата: 25 ноември 1480 г. Това е маслен портрет с височина 33,4 см и ширина 45,4 см. 
Тази картина е знак на значимите икономически и дипломатически връзки, съществували между Венеция и Османската империя през 15 век.

Творбата е последната картина от този период, която е била в частни ръце, обявиха от Кристис.

Мехмед II е наречен „Завоевателят“, след като е покорил Константинопол през 1453 г., когато султана е бил едва на 21-годишна възраст. 

Втората фигура, изобразена на картината заедно с Мехмед II, до днес не е известна.
„Не знаем коя е тази друга фигура“, каза през юни ръководителят на отдела за ислямско и индийско изкуство на Кристис, Сара Плъбли.
„Има няколко предложения, че това е един от тримата му синове или европейски дипломат”, каза тя.

Мехмет Завоевателят поканил Белини /1429-1507 г./, в Истанбул през 1479 г. и преди да му позволи да го рисува, го накарал да направи рисунки на различни хора в двореца, за да се увери в таланта му, пише "Марица". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай