Европарламентът гласува за правото на отказ от ГМО

Европарламентът гласува за правото на отказ от ГМО | StandartNews.com

Ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво, бе прието от Европарламента.

Споразумението бе прието с 480 гласа „за", 159 „против", само 58 се въздържаха.

„Това споразумение ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите членки, които искат да ограничат отглеждането на ГМО култури на своя територия. Освен това, ще даде посока на дебата между про- и анти- ГМО страните, който далеч не е приключил", каза Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия), докладчик по новото законодателство.

„Що се отнася до това какво следва, аз имам доверие на обещанието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ще засили демократичния процес в областта на ГМО и ще гарантира независимост на научните изследвания", допълни тя.

Държавите вече ще имат право да забранят ГМО на база на провежданата от тях екологична политика, с аргументи различни от тези на научната оценка на риска на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).

Страните членки ще могат да забраняват ГМО културите и на база на други основания, например териториално-селищно устройство и социално-икономическо въздействие, избягване на нежелано присъствие на ГМО в други земеделски продукти и стопанства.

Групи от ГМО, дефинирани по култура или характерен признак, също ще влизат в забраните.

Преди мерките да бъдат прието от дадена държава, законодателството предвижда процедура, позволяваща на ГМО компаниите да дадат съгласие за подобни ограничения на разрешителните си за продажба. Ако такова съгласие не бъде постигнато, страните биха могли да наложат забраната едностранно.

Единствената ГМО култура, която се отглежда на територията на ЕС., е царевицата MON810. Сортът картофи Amflora пък бе забранен от Съда на ЕС през 2013 г.

Страните членки ще трябва да гарантират, че генетично модифицираните култури не замърсяват други продукти, като особено внимание следва да се обърне на предотвратяването на заразяване на съседни страни, пише още в текста на споразумението
Новото законодателство трябва да влезе в сила тази пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай