Евродепутати питат ЕК за забраните от Турция

Евродепутати питат ЕК за забраните от Турция | StandartNews.com

Българската група в АЛДЕ с писмо до Могерини и Хан за изясняване на фактите от Анкара

Членовете на Eвропейския парламент от ДПС се обърнаха с писмо към двама еврокомисари по повод евентуалната забрана за български граждани да бъдат допускани на територията на Република Турция. Те информираха по темата върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване - Йоханес Хан.

В писмото си, евродепутатите изразяват загрижеността си по повод публикациите в медиите и последвалите ги спекулации. С оглед на повишения обществен интерес в страната, представителите на ДПС се обръщат към европейските комисари с молба за съдействие за изясняване на фактите. Те се надяват на по-скорошна реакция по ситуацията, което е от взаимен интерес за Европейския съюз и страна - кандидат за присъединяване към Съюза.

Припомняме, че властите в Турция мълчат за евентуална наложена забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски да влизат на нейна територия. Новината бе съобщена преди повече от 10 дни от две медии - вестник "Сабах" и телевизия "Стар", които са сочени за близки до партията на президента Реджеп Ердоган. До този момент обаче въпреки опитите на българската държава да получи официално потвърждение от турските власти, такова няма. Нито една българска медия не получи потвърждение или отрицание на информацията.

Междувременно стана ясно, че утре ще бъде и първото заседание на временната парламентарна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай